englishdutch
fred at facebook
tree roots

Laatst bijgewerkt:
11 augustus 2020

De zon is een gratis energiebron.

zonnewijzerWe gebruiken de zon als sinds mensenheugenis. Al duizenden jaren om op te navigeren of om de tijd te bepalen. Maar nu spreek ik van gebruiken terwijl we de zon moeten gaan benutten.

Dit kunnen we o.a. doen door gebruik te maken van zonnepanelen of zonneboilers.
De huidige zonnepanelen genereren nog altijd energie bij bewolkt weer alleen is dit minder dan bij een volledige zonnig weertype.

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren fors omlaag gegaan en wordt op dit moment eigenlijk kunstmatig omhoog gehouden.

Zodra het uit China komt wordt het omhoog gekrikt naar Europese prijzen, momenteel is het niet meer nodig om subsidie te krijgen om zonnepanelen rendabel te krijgen, fijn is wel dat we in Nederland nog gebruik maken van de salderings regeling, dit houdt in dat alle door u geproduceerde stroon, direct gebruikt of daarna terug opgenomen uit het netwerk geen kosten heeft, dus ook geen energiebelasting, dit gaat helaas veranderen.

houtopslagIk heb nu dit jaar 2020 zelf een houtopslag gemaakt met zonnepanelen als dak, dit is ook waterdicht gemaakt door anti-slib traprubber tussen de panelen te plaatsen, deze zitten ertussen en gedeeltelijk op de zonnepanelen, werkt toppie, de ruimte van 7-8 mm tussen de panelen is goed dicht.

Helaas ben ik zzp'er met KOR en kan geen btw terugvragen op de aankoop/plaatsing, jammer.... Ik heb gekozen voor Denim 315 Wp glas-glas zonnepanelen, hebben 30 jaar garantie en geen folie aan de onderzijde welke misschien kort gaat worden na 10-20 jaar en dan gaat oxideren, hopelijk met zonnecellen tussen glas dat dit veel langer meegaat, theoretisch aannemelijk. 8 stuks op een Goodwe GW2500-XS, voor deze omvormer gekozen, prijstechnisch en lage opstart bij 80 watt, eind februari 2020 geplaatst en nu 11 augustus al 1926 kWh opgebracht en dit terwijl ik nu maar 900 kWh verbruik op jaarbasis. De totale installatie heb ik zelf gedaan tot in de meterkast met eigen groepenkast en groep in de meterkast en kill-switch tussen de zonnepanelen en de groepenkast.

zonnepanelenHet afdak heeft 2 functies, zonne-energie en houtopslag dus 2 vliegen in 1 klap, het hout komt van uitbreiding van een agrarisch bedrijf met een complete stal, hiervoor moest 1 hectare bos gekapt worden en is nu weiland geworden waar niets op of in leeft dan gras wat voordurend gemaaid wordt, ja Nederland je leert het nooit!!!

Er zijn honderden aanbieders tegenwoordig van complete systemen, je kunt laten installeren of dit gewoon zelf doen, heb je geen verstand van elektriciteit dan zou ik bv. wel zelf plaatsen maar aan laten sluiten, het scheelt je de helft als je zelf je handen uit de mauwen steekt, mijn panelen waren maar €250 per stuk incl.btw dus 80 cent per Wp, een prijs waarvan ik in 2015 niet durfde te dromen en dat voor een europees paneel.

Ik ben geslaagd bij Solar Bouwmarkt

Mijn totale energiekosten per maand €17 en deze krijg ik terug bij jaarlijkse afrekening

 

Wat ik nu in Merselo heb geplaatst 2020

Er zijn nu geweldig mooie systemen als je niet hoeft te kijken naar kosten dan is plaats geen probleem meer, zie onderstaand filmpje na 30 seconden de smartflower.

Ook in Nederland zijn er gelukkig mensen bezig om volledig groen en liefst of the grid te werken, zodra de winterperiode te overbruggen is met zonne-energie zal dit een stuk makkelijker worden, maar voor nu is het behelpen en dit is de fase waar ik tegenop zie. Er zijn dan 2 mogelijke oplossingen, een aggregaat (weinig groen) of een windturbine.

Deze laatste heeft nog geen garantie dat u nooit zonder elektriciteit komt te zitten maar een beetje behelpen is ook spannend. Een mooi voorbeeld van een pioneer uit Nederland is M Selten, kijk hoever hij al is op onderstaande youtube film

Geschreven M Snijders 1 februari 2016

in 2011 heb ik in Milheeze een installateur en een importeur van zonnepanelen over de vloer gehad, na een gezellige babbel versprak de importeur zich en vertelde dat de zonnepanelen hem € 500 per stuk kosten. De gedane aanbieding waren 11 panelen, een omvormer en installatiekosten, maar de offerte was bijna € 12.000
Ik bood aan om de panelen zelf te plaatsen zodat enkel de elektrische installatie door de installateur gedaan moest worden en er werd een korting van € 500 gegeven. Zo doe ik dus geen zaken, er blijft teveel aan de strijkstok hangen en dan wordt mijn groen, goud voor hen, leuk verdient in een dag.

 

Even een update 2 April 2011, we hebben het punt al bereikt van 3 euro per Watt-piek (Wp), dus nu wordt het echt interessant.

Deze info verkregen via het bedrijf The Sunshine Company uit Wierden, wat ook interessant is hun Live monitor welke de 68 zonnecollectoren op dit moment opwekken, de eigen energievoorziening van "The Sunshine Company".

Bij realisatie van "Het groene wonen" in welke vorm dan ook wens ik ook de live monitor op de website te plaatsen, dit is gewoon het bewijs.

hoe werkt zonne-energie

De ontwikkelingen voor groene energie gaan enorm hard op dit moment, dit heeft twee oorzaken:

Nederland loopt echt achter met groene energie, dit heeft een reden, de Nederlandse economie draait op de fossiele brandstoffen. Wij betalen topprijzen ten opzichte van andere landen door allerhande energie heffingen.
Neem als voorbeeld de benzine, hierover hoef ik verder geen uitleg te geven, maar dit geldt ook voor uw gas en elektriciteit dat is ook meer dan de helft belasting.

Om de achterstand van groene energie in te halen zou subsidie of belastingvrij maken bij aankoop van groene energie systemen een perfecte oplossing zijn. Nu kun je leuk groene stroom inkopen maar doe geen onderzoek want in Nederland denkt men dat kern-energie groen is, op dat beetje afval na voor de komende 10.000 jaar.

Maar nu even terug naar de zonnepanelen.

De prijs is enorm aan het dalen, twee jaar geleden lag de prijs nog op 7 euro per Watt-piek (Wp), de prijs gaat zakken naar 2 euro per Wp.
Hoe komt dit, het is een combinatie van concurrentie, technologie voor productie en de plasma TV. De plasma TV !?
Ja inderdaad, de plasma TV loopt op haar einde maar de productielijnen zijn nog lang niet versleten, men kan deze eenvoudig ombouwen om er zonnepanelen op te fabriceren. Dit gebeurt op dit moment al in India.
Dus de prijs knalt omlaag door het enorme aanbod, nog even en ze liggen in de doe-het-zelf zaken.

Ik hoop op een terugverdientijd van 10 jaar en daar zitten we nu binnen 2 à 3 jaar al aan, let op mijn woorden !

Geschreven door Manfred Snijders , September 2010

 

instrallingsdiagramOnlang kreeg ik de vraag, hoe zit het nu precies met de plaatsing dus hoek en richting welke optimaal is voor zonnepanelen.

 

Ik ben geen expert in de techniek maar daarvoor hebben we het internet, dus na een klein beetje speurwerk kom ik tot de volgende conclusie: