englishdutch
fred at facebook

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

tree roots

De zon is een gratis energiebron.

zonnewijzerWe gebruiken de zon als sinds mensenheugenis. Al duizenden jaren om op te navigeren of om de tijd te bepalen. Maar nu spreek ik van gebruiken terwijl we de zon moeten gaan benutten.

Dit kunnen we o.a. doen door gebruik te maken van zonnepanelen of zonneboilers.
De huidige zonnepanelen genereren nog altijd energie bij bewolkt weer alleen is dit minder dan bij een volledige zonnig weertype.

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren fors omlaag gegaan en wordt op dit moment eigenlijk kunstmatig omhoog gehouden.

Iedereen denkt dat het subsidie afhankelijk is om zonnepanelen rendabel te krijgen maar dit is niet zo.

Voor specialistische informatie over zonnepanelen en omvormers, eigenlijk alles wat bij zonnepanelen komt kijken verwijs ik u naar een zeer informatieve website zonnepanelen.net echt een aanrader!

Er zijn nu geweldig mooie systemen als je niet hoeft te kijken naar kosten dan is plaats geen probleem meer, zie onderstaand filmpje na 30 seconden de smartflower.

Ook in Nederland zijn er gelukkig mensen bezig om volledig groen en liefst of the grid te werken, zodra de winterperiode te overbruggen is met zonne-energie zal dit een stuk makkelijker worden, maar voor nu is het behelpen en dit is de fase waar ik tegenop zie. Er zijn dan 2 mogelijke oplossingen, een aggregaat (weinig groen) of een windturbine.

Deze laatste heeft nog geen garantie dat u nooit zonder elektriciteit komt te zitten maar een beetje behelpen is ook spannend. Een mooi voorbeeld van een pioneer uit Nederland is M Selten, kijk hoever hij al is op onderstaande youtube film

Geschreven M Snijders 1 februari 2016

Vijf jaar geleden heb ik hier een installateur en een importeur van zonnepanelen over de vloer gehad, na een gezellige babbel versprak de importeur zich en vertelde dat de zonnepanelen hem € 500 per stuk kosten. De gedane aanbieding waren 11 panelen, een omvormer en installatiekosten, maar de offerte was bijna € 12.000
Ik bood aan om de panelen zelf te plaatsen zodat enkel de elektrische installatie door de installateur gedaan moest worden en er werd een korting van € 500 gegeven. Zo doe ik dus geen zaken, er blijft teveel aan de strijkstok hangen en dan wordt mijn groen, goud voor hen, leuk verdient in een dag.

 

Even een update 2 April 2011, we hebben het punt al bereikt van 3 euro per Watt-piek (Wp), dus nu wordt het echt interessant.

Deze info verkregen via het bedrijf The Sunshine Company uit Wierden, wat ook interessant is hun Live monitor welke de 68 zonnecollectoren op dit moment opwekken, de eigen energievoorziening van "The Sunshine Company".

Bij realisatie van "Het groene wonen" in welke vorm dan ook wens ik ook de live monitor op de website te plaatsen, dit is gewoon het bewijs.

hoe werkt zonne-energie

De ontwikkelingen voor groene energie gaan enorm hard op dit moment, dit heeft twee oorzaken:

Nederland loopt echt achter met groene energie, dit heeft een reden, de Nederlandse economie draait op de fossiele brandstoffen. Wij betalen topprijzen ten opzichte van andere landen door allerhande energie heffingen.
Neem als voorbeeld de benzine, hierover hoef ik verder geen uitleg te geven, maar dit geldt ook voor uw gas en elektriciteit dat is ook meer dan de helft belasting.

Om de achterstand van groene energie in te halen zou subsidie of belastingvrij maken bij aankoop van groene energie systemen een perfecte oplossing zijn. Nu kun je leuk groene stroom inkopen maar doe geen onderzoek want in Nederland denkt men dat kern-energie groen is, op dat beetje afval na voor de komende 10.000 jaar.

Maar nu even terug naar de zonnepanelen.

De prijs is enorm aan het dalen, twee jaar geleden lag de prijs nog op 7 euro per Watt-piek (Wp), de prijs gaat zakken naar 2 euro per Wp.
Hoe komt dit, het is een combinatie van concurrentie, technologie voor productie en de plasma TV. De plasma TV !?
Ja inderdaad, de plasma TV loopt op haar einde maar de productielijnen zijn nog lang niet versleten, men kan deze eenvoudig ombouwen om er zonnepanelen op te fabriceren. Dit gebeurt op dit moment al in India.
Dus de prijs knalt omlaag door het enorme aanbod, nog even en ze liggen in de doe-het-zelf zaken.

Ik hoop op een terugverdientijd van 10 jaar en daar zitten we nu binnen 2 à 3 jaar al aan, let op mijn woorden !

Geschreven door Manfred Snijders , September 2010

 

instrallingsdiagramOnlang kreeg ik de vraag, hoe zit het nu precies met de plaatsing dus hoek en richting welke optimaal is voor zonnepanelen.

 

Ik ben geen expert in de techniek maar daarvoor hebben we het internet, dus na een klein beetje speurwerk kom ik tot de volgende conclusie: