englishdutch
fred at facebook
tree roots

solar heatereen eigen experiment, laat het niet te duur worden, in volle zon krijgt u 's winters ook behaaglijke warmte maar bij zwaar grijs weer geen functionaliteit. Dus puur als bijverwarming, bijna gratis na aanschaf (20 Wh)

Solar Heater, Gratis Warmte? nou bijna!

In ieder geval na fabricage zo goed als gratis. Het is een kwestie van wat recyclen een paar planken en wat anderen materialen (veel blikjes), maar ik weet ik zit er dadelijk tegenaan te kijken dus heb de materiaal keuze hiervoor aangepast, ik zal ze even opsommen:

En verder een beetje creativiteit, bent u een beetje handig dan maakt u in een weekendje uw eigen warmte generator.

Ik had al gevraagd om lege blikjes te sparen dit was geen succes door veel deuken en de stank van oude restjes in de blikken.
Dus ik ben nu uitgegaan, ja helaas niet al te groen, van nieuwe materialen, buizen rond 60 met een dikte van 1.5mm, lengte 1.40 m van aluminium en twee bakken van 1.75 bij 1.10 meter ook in 1.5mm dik aluminium.

Waarom? Tja je zit er wel tegenaan te kijken, ik heb nog een ander idee maar kan dit straks zeker toepassen op het tuinhuisje of werkruimte.

 

Wat is dat andere idee?! Ja dat kan mooi worden !!!!

De eerste 2 heaters zijn nu gebouwd, ze zijn veel duurder dan gepland en ik hoop op enige rendement zodat ze zich binnen een jaar of 3-5 terug betalen en hopelijk gaan ze 20-30 jaar meer, aan het materiaal zal het niet liggen.

De fabricage spreekt voor zich!

Ik heb wat testen gedaan, testen na 30 minuten buiten staan van de unit

Weertype Temperatuur opwarming
(met ventilatie aan)
Zwaar bewolkt 1-3 ºC
Licht bewolkt 3-5 ºC
Waterige Zon 5-10 ºC
Volle Zon 10-25 ºC

Verder testen bij plaatsing, het is de bedoeling dat ik ga werken met lucht aangezogen vanuit de te verwarmen ruimte, wat ik nu ook heb getest of de unit tegen 30 ºC vol in de zon kan. De meting gaf een luchttemperatuur van 85 ºC aan en er ontstond een werveling van ingaande lucht onderin de unit, maar het perspex bleef gelukkig mooi stevig.
De units zijn gemaakt van deugdelijk materiaal en ik heb niet gekeken naar materiaalkosten, ik wilde een goed product maken, de hoop was de units niet op dit huis te moeten installeren, ze zijn voor het groene wonen huis, maar wederom helaas.

Afgelopen week (34) een unit geplaatst en besloten een fatsoenlijke soler palau buisventilator te kopen, ook bij conrad een universele thermostaat gekocht, werkt prima trouwens met pt100 welke in bij de uitblaas heb gemonteerd. 

Weer een project klaar! 

Even de feiten:

bij mijn huidige huis heb ik 1 unit landscape en 1 unit portrait geïnstalleerd, m.a.w. eentje staat vertikaal de ander horizontaal.
Dit maakt niets uit in de periode dat de buitentemperatuur boven de 10 ºC is, er is voldoende luchtwerveling om de automatische temperatuur regeling te laten inschakelen. Maar beneden de 10 ºC wordt dit een ander verhaal.
Ik heb nu vlinderklepjes geïnstalleerd tegen trek door de unit als de ventilatie niet aan staat, niet alleen dit maar ook doordat de woonkamerlucht anders zorgt voor condensvorming in de unit, hoe meer condens des te langer duurt het inschakelen.
Ook de plaatsing dient beter overwogen te worden, ik heb veel beplanting welke nu (december) zorgt voor schaduw op de solarheaters door de lage zonstand. Wat bracht het systeem in de donkere dagen voor de kerst (totaal niets)
Tijdens de koude wintermaanden brengt het systeem alleen wat warmte in de volle zon tussen 11 en 15 uur en dan is het op met een graad of 30 ºC, midden februari blaast hij al weer 50 ºC dus tja...

Toepassing à la Earthhomes

Nu nagedacht wat ik kan toepassen aan dit systeem voor zomer en winter, onlangs heb ik een middagje besteed aan earthhomes. En ik kreeg weer een idee, het koelsysteem van dit type woning vertalen naar een bruikbaar systeem voor mijn woning, lucht via schaduwzijde en via een constante temperatuur door een laag aarde.

Doordat een massa zand om de buis zit blijft dit koel, ten eerste lucht via de schaduwzijde en ten tweede koelt deze lucht doordat de omringende grond een graad of 17 is. De aanzuigpijp licht laten aflopen omdat ik verwacht dat er condensvorming zal optreden. Doordat de solarheaters lucht zullen aantrekken uit de woning en dit in directe verbinding is met de aanzuiging vanaf de schaduwzijde is er een constante aanzuiging van onder de 20 graden. De solarheaters hoeven waarschijnlijk niet mechanisch geventileerd te worden doordat ik merkte dat volle zon op de solarheaters een sterke aanzuiging geven door de opstijgende warme lucht, de opstijgende lucht vervolgens direct buiten laten ontsnappen.

Het is maar een idee afgeleid van earthhomes, een vertaling maar ik heb er wel vertrouwen in!