englishdutch
fred at facebook

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

tree roots

Hoe groen is uw energie, gelooft u uw energie maatschappij?

Op de oogjes van de personen op de website, tja ik dus niet, maar er is veel mogelijk om zelf te doen

Verwarming op een duurzame en milieuvriendelijk manier

De Finse logwoning is prima geïsoleerd en daardoor kan met een lage capaciteit kachel gewerkt worden. De woning heeft een Rc-waarde van 4,5 of hoger, de norm voor nieuwbouw is 3 of hoger, hierdoor kan volstaan worden met een kachel van ongeveer 10 kWatt. Het streven is deze warmte te genereren met een zeer milieu vriendelijk systeem. Ook aan zonnewarmte wordt gedacht. 

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is energie die niet wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden, maar door schone, onuitputtelijke bronnen. Duurzame energie wordt daarom ook wel hernieuwbare energie genoemd.
Wind- en zonne-energie zijn de bekendste voorbeelden.

Maar er zijn meer soorten duurzame energie:

Een andere term voor duurzame energie in groene energie.

Pelletkachel

De pelletkachel verbrandt geen pallets zoals veel mensen denken maar geperste cylindertjes welke bestaan uit bijvoorbeeld gecomprimeerd zaagsel, olifantengras of zelfs gedroogde mest.
Het grote voordeel van dit systeem is dat het vergunningsvrij is, soms wordt in nieuwbouw wijken een houtkachel niet toegestaan maar een pelletkachel is vergunnings vrij.
Waarom een pelletkachel wel is toegestaan.
Een pelletkachel heeft een optimaal geregelde verbranding, daar waar een goede hoog rendement houtkachel een rendement behaalt van 70-80% haalt een pelletkachel eenvoudig 80-85%.

De pelletkachel heeft door een afvoertemperatuur van 150°Celsius en dus zoals bij een gaskachel een eenvoudig afvoerkanaal, wel wordt geadviseerd een aan- en afvoer kanaal te maken. Door het hoge rendement en een optimaal droge brandstof is er geen rook of geur.

Meer over de Pelletkachel...

Houtkachel

Binnenkort ga ik extra nuttige informatie inwinnen over een kachel systeem welke beschikt over een dubbele verbrandingskamer.
Dit systeem werkt met gewoon haardhout en kan een rendement halen van 93% met cv-aansluiting.

Een half jaar geleden heb ik hierover een artikel gelezen in het Eindhovens Dagblad en nu heb ik even de belangrijkste informatie verzameld over dit dit systeem.
Meer over de houtkachel met cv-aansluiting

Ter info, een open haard heeft een rendement van 10%, een ╩╗normale╩╝ houtkachel 50-60% en een hoogrendement houtkachel 73% of hoger.
Dit betekent, de warmte welke ontwikkeld wordt tijdens verbranding van het hout of houtproduct is 100%, kortweg het aantal procent onder de 100 gaat door de schoorsteen en wordt niet afgegeven aan de omgeving binnen, hoe hoger hoe beter dus.

Maar er zijn nog vele vormen meer van groene energie vooral als u de elektriciteit zelf opwekt zoals ik van plan ben, verwarming door elktrische radiator, infrarood of elektrische beglazing, zelf opgewekt is dit ook groen.