englishdutch
fred at facebook

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

tree roots

goed geisoleerd

Isolatie van de woning

fijn isolerenMomenteel ben ik in navraag hoe het dak geïsoleerd is en of dit bij het pakket zit. De wand-isolatie zal niet in het pakket zitten en hiervoor ben ik dus een groen alternatief aan het zoeken.

Een alternatief isolatiemateriaal is hennep of vlas, beide materialen zijn puur natuur en makkelijk verkrijgbaar. Metisse is een recycle product van oude katoenen kleding. Als ik de isolatiewaarde vergelijk met bijvoorbeeld glaswol of steenwol dan scoren de groene materialen vrij goed.
De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in W/m°K en hoe lager de waarde hoe beter, natuurlijk zijn er verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Als ik bijvoorbeeld bij Rockwool kijk dan hebben zij natuurlijk niet alleen verschillende diktes maar ook hard - zacht - extra brandwerend etc.

Even enkele waardes (hoe kleiner het getal hoe beter):

Materiaal Warmtegeleiding coëfficiënt
pur
steenwol
tempex
glaswol
vlas
metisse
cellulose
hennep
grenen
gevelsteen
0,030
0,032
0,036
0,036
0,036
0,038
0,039
0,040
0,140
1,000

Vervolgens ga ik kijken waar het geproduceerd wordt, dus mijn meest groene keuze tot op heden is hennep. De totale warmte weerstand moet voor een nieuwbouw woning 2,5 of hoger zijn.

Hoe wordt deze berekend:

Warmte weerstand (R-waarde)= Materiaal dikte (per meter) delen door de warmtegeleiding coëfficiënt.

De wand van de woning bestaat uit:

De spouw kan dus gevuld worden met isolatiemateriaal, uitgaande van hennep platen hebben we de volgende rekensom:

Isolatiewaarde balken = 0,19 (totale dikte) / 0,14 (warmtegeleiding coëfficiënt grenen)
Isolatiewaarde balken = 1,357 (R-waarde balken)
Bij stenen bouw met een binnen en buiten steen is deze waarde 0,2 dus vrijwel geen isolatie, het hout geeft hier al een isolatiewaarde van 1,357.

Isolatiewaarde 130mm vlas = 0,13 (totale dikte) / 0.035 (warmtegeleiding coëfficiënt)
Isolatiewaarde vlas = 3,714 (R-waarde vlas spouw vulling)

Totale R-waarde = hout + isolatie (vlas) = 5,071

Ruim boven de vereiste waarde van 2,5 (2011)

Nu wil men deze verdubbelen naar R-waarde van 5 voor nieuwbouw, eindelijk, meer hierover op deze link van bouwwereld.nl ik juich dit toe natuurlijk want zal geen enkel probleem ondervinden bij deze woning, alleen de kwaliteit vlas of hennep aanpassen.
Ook denk ik aan een dak met een dikte van minimaal 20 cm isolatiemateriaal, liefst isoleren zoals vroeger tussen de balken en nadien netjes aftimmeren, dus uitgaan van balken van 30 cm dikte. Enkel aan vlas al een R-waarde van 5,7 of hoger.

Iedereen gaat uit van standaard bouwmaterialen maar dit kan ook groen. Om een indruk te krijgen van mogelijkheden adviseer ik u eens rond te kijken op de volgende website: www.groenebouwmaterialen.nl