englishdutch
fred at facebook
tree roots

goed geisoleerd

Laatst bijgewerkt:
11 augustus 2020

Isolatie van de woning

fijn isoleren Metisse is een recycle product van oude katoenen kleding. Als ik de isolatiewaarde vergelijk met bijvoorbeeld glaswol of steenwol dan scoren de groene materialen vrij goed.
De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in W/m°K en hoe lager de waarde hoe beter, natuurlijk zijn er verschillende kwaliteiten verkrijgbaar. Als ik bijvoorbeeld bij Rockwool kijk dan hebben zij natuurlijk niet alleen verschillende diktes maar ook hard - zacht - extra brandwerend etc.

Even enkele waardes (hoe kleiner het getal hoe beter):

Materiaal Warmtegeleiding coëfficiënt
pur
steenwol
tempex
glaswol
vlas
metisse
cellulose
hennep
grenen
gevelsteen
0,030
0,032
0,036
0,036
0,036
0,038
0,039
0,040
0,140
1,000

Vervolgens ga ik kijken waar het geproduceerd wordt, dus mijn meest groene keuze tot op heden is hennep. Kijk ik naar gerecycled dan is het metisse. De totale warmte weerstand moet voor een nieuwbouw woning 2,5 of hoger zijn.

Hoe wordt deze berekend:

Warmte weerstand (R-waarde)= Materiaal dikte (per meter) delen door de warmtegeleiding coëfficiënt.

De wand van de woning bestaat uit:

De spouw kan dus gevuld worden met isolatiemateriaal, uitgaande van metisse platen hebben we de volgende rekensom:

Isolatiewaarde balken = 0,04 (totale dikte) / 0,14 (warmtegeleiding coëfficiënt grenen)
Isolatiewaarde balken = 0,29 (R-waarde balken)
Bij stenen bouw met een binnen en buiten steen is deze waarde 0,2 dus vrijwel geen isolatie, het hout geeft hier al een isolatiewaarde van bijna 0,3.

Isolatiewaarde 200mm metisse = 0,2 (totale dikte) / 0.038 (warmtegeleiding coëfficiënt)
Isolatiewaarde metisse = 5,26 (R-waarde metisse spouw vulling)

Totale R-waarde = hout + isolatie (metisse) = 5,55

Ruim boven de vereiste waarde van 2,5 (2011)

Nu wil men deze verdubbelen naar R-waarde van 5 voor nieuwbouw, eindelijk, meer hierover op deze link van bouwwereld.nl ik juich dit toe natuurlijk want zal geen enkel probleem ondervinden bij deze woning.
Ook denk ik aan een dak met een dikte van minimaal 20 cm isolatiemateriaal, dit heb ik tussen opstaande steigerplanken geplaatst om zo min mogelijk koudebrug te krijgen en ligt op de balk, op een underlaymentplaat, dus als een jas eromheen, ander voordeel weinig opwarming en uitzetting van hout binnen, de constructie is geheel binnen achter de isolatie.

Iedereen gaat uit van standaard bouwmaterialen maar dit kan ook groen. Om een indruk te krijgen van mogelijkheden adviseer ik u eens rond te kijken op de volgende website: www.groenebouwmaterialen.nl