englishdutch
fred at facebook
tree roots

verwarming pelletkachelde mogelijkheden zijn groot bij de pellet kachel, van cv aansluiting tot warm water, de pellet voorraad geeft u het comfort dat u gewend bent, u hoeft nu continue hout op het vuur te doen, vul de hopper en u kunt 1-2 dagen genieten van de warmte van houtvuur

Pelletkachel, het systeem voor de toekomst?!

Werking van de pellet-kachel

De pellet-kachel stookt geen pallets, dus men gaat hiermee geen oude gebruikte pallets in stukken delen om te kunnen gebruiken als brandstof voor de pellet-kachel. De pellet is een cilinder-vormig staafje gemaakt van geperst zaagsel, gras of zelfs mest. Om deze pellets te kunnen vervaardigen is een specifieke vochtigheid benodigd welke tijdens het persen en dus verwarmen het geheel comprimeert tot de te gebruiken pellets.

Van dit systeem zijn vele toepassingen mogelijk, zelfs een combinatie mogelijkheid om zowel pellets als haard hout te gebruiken als brandstof.

Andere mogelijkheden:

Ik heb ter verduidelijking even op het internet wat geleend en wel bij Nordic Fire, een Nederlandse producent van kwalitatief hoogwaardige kachels.

Pellets- een hernieuwbare, klimaat neutrale brandstof

 

De verbranding van biomassa (waaronder hout pellets) voor warmte levering kan worden beschouwd als een vorm van duurzame energie.

Onlangs ben ik geattendeerd op een website met zeer goede informatie over de pelletkachel, ENERGIEPORTAL hierin wordt uitgelegd hoe het werkt maar ook de subsidie maatregelingen.

Onder invloed van zonlicht wordt bij de groei van planten en bomen continu CO2 uit de atmosfeer vastgelegd in het plantaardig materiaal (fotosynthese). Het plantaardig materiaal kan daarna als energiebron dienen, bijvoorbeeld door het verbranden van warmte levering. Omdat hierbij weer dezelfde hoeveelheid CO2 vrijkomen als bij de fotosynthese is opgenomen, wordt er netto dus geen CO2 geproduceerd. Ook blijft er bij normaal bosbeheer ook voor toekomstige generaties hout beschikbaar als brandstof, terwijl gas- en olievoorraden langzaam worden uitgeput.

geperst zaagsel, de houtpelletHet verbranden van hout pellets verhoogt de CO2 uitstoot niet, mits deze lokaal wordt geproduceerd. De Nordic Fire pellet kachel regelt de verbranding gecontroleerd en heeft hierdoor een rendement van 90% en zeer geringe verbrandingsresten (< 1%). Deze kunnen gerust in het compost vak of rechtstreeks als verbeteraar in de tuin worden gestrooid.

Een houtkachel kan mits correct afgesteld een rendement bereiken tot 85%, maar deze staan vaak niet correct afgesteld en worden bijvoorbeeld alleen even 's avonds gestookt, hierdoor is het eerste half uur geen optimaal rendement haalbaar omdat de houtkachel nog niet op de optimale verbranding temperatuur is. De pellet kachel brandt de 24 uur per dag en wordt met sensoren ingeregeld voor een optimaal rendement.

 

Werking van de pellet kachel

Omdat dit onder druk gebeurt is een schoorsteen aansluiting niet noodzakelijk en volstaat een directe afvoer naar buiten. De pellet kachels zijn afhankelijk van model en type voorzien van extra mogelijkheden zoals één of meerdere hetelucht uitvoer openingen voor hetelucht verwarming in andere ruimten of zelfs warm water aansluiting of cv aansluiting.

 

Informatie middag bij Thermoplan

29 juni 2012

Op deze middag waren er ook enkele leveranciers van pelletkachels, van groot tot klein. Met de mogelijkheid van aangekoppelde cv-installaties en vacuüm zonnecollectoren voor de warmwater voorziening en hierbij zag ik een puik systeem.

opop-logoDe OPOP in Nederland wordt deze pelletkachel geïmporteerd door T&I eco-installaties uit Zelhem, nou daar heb ik flink mee staan te buurten, mits ik namelijk een kachel systeem op houtpellets zou willen in de bijkeuken of andere ruimte met complete cv-installatie gekoppeld en er is ook een optie van warm water door zonnecollectoren, zij bieden een mooi compleet systeem, ook leveren zij een pelletkachel van Nordica met eventueel een cv-mogelijkheid.

de opop black star kompakthoutpellets-stapelHet gesloten systeem zijn 2 gesloten kasten zoals de getoonde foto, links is de brander, rechts is de voorraadkamer met ongeveer 100 kg houtpellets, dus genoeg voor enkele dagen warmte. Het systeem werkt zoals we gewend zijn netjes met een kamer thermostaat en we moeten even de moeite nemen om de zakken in het systeem te doen, nog altijd beter dan kolen scheppen en milieu vriendelijk.

 Het systeem is er in verschillende kWatt's van 10 tot 80 kWatt en er is wekelijks minimaal onderhoud aan omdat de brander per etmaal automatisch wordt schoongeblazen.

Informatie hierover van de importeur T&I totaalinstallateur in Zelhem