englishdutch
fred at facebook
tree roots

zonneboiler warm watervele systemen mogelijk, na aanschaf hopelijk weinig onderhoud en vrijwel gratis warm water voor bv. douchen of vloer verwarming.

Zonne-boiler

Ik kan hier een heel verhaal plaatsen maar onderstaand youtube filmpje toont een prima systeem van onze zuiderburen: izen.be

 

 

Wat is het geworden:

3 zonneboiler panelen aangesloten op een 500 ltr. buffervat, dit zit op de onderste spiraal in het buffervat.
Op de bovenste spiraal heb ik de vloerverwarming aangesloten, hierop heb ik een extra pomp moeten plaatsen omdat de natuurlijke flow en de zelfaanzuigende werking van de vloerverwarmings pomp onvoldoende bleek te zijn. De oude vloer heb ik laten liggen hierop heb ik 6 cm PIR isolatie aangebracht met daarop de netten, de 90 m2 vloer is opgedeeld in 7 groepen vloerverwarming welke in een cementdek is gestort. Als vloer ligt een super strakke kurkvloer.

Volgens de leverancier zou ik vervolgens mijn huis 9 -10 maanden per jaar warm hebben met 50 watt stroomverbruik.

Het resultaat tot op heden is bedroevend, 's zomer heb ik 2 panelen moeten afdekken met oude lakens omdat anders de glycol in de panelen de 135 ºC haalt, bij 90 ºC schakelt het systeem namelijk uit en gaat de glycol in de panelen staan koken, er is een oplossing, speciale glycol die mag koken en die zit er nu in! Het sombere weer dit jaar was laat, dus november t/m februari 0 % vermogen uit de zonneboiler panelen. Maar dan ook helemaal niets.

Het blijkt dat de solar tubes wel energie hebben afgegeven, het probleem is namelijk dat een paneel zonneboiler open is, dus moet kunnen ventileren, nadeel er ontstaat condens achter het glas waardoor het glas wit wordt, voordat een prille winterzon dit weg heeft gestookt is de zon verdwenen, de solar tubes zijn gesloten dus geen condens en direct profijt bij zonlicht, mijn advies koop zeker geen open systeem zonneboiler.

Dus de hout cv-kachel moet minimaal 4 uur per avond aan en dan is het nog maar mondjesmaat net 20 ºC binnen 's avonds en overdag 18 ºC en geen warm water want de vloerverwarming trekt deze meteen weg. En dat bij een investering van € 18.000

Gelukkig heb ik nu de airco, als die een uurtje blaast is het al behaaglijk.