• Home
  • Geweer kolf finishen

Geweer kolf finishen

glans op geweerkolfBij de aankoop van een pcp luchtbuks had ik maar één vraag, mooi geweer maar is de kolf er ook in bewerkte versie?! Ik wilde de mooie natuurlijke werking van het hout zichtbaar maken, een unieke notenhouten kolf met natuurlijke schoonheid kwam na behandeling naar voren.

Standaard is er helaas alleen maar stock kolf van bv. FX-airguns, Weihrauch, Air Arms of Daystate.
Nu koop je of heb je een goed geweer gekocht met een mooie massieve notenhouten Minelli geweerkolf maar deze is volledig mat met was afgewerkt en dat is jammer natuurlijk. Persoonlijk was ik daar niet tevreden mee en ben ik me gaan verdiepen in hout bewerking en vooral notenhout met het gevolg dat ik een geweerkolf kan afwerken tot bv hoogglans finish, wenst u toch een licht gematteerde finish tot geheel mat maar met duidelijke structuur en natuurlijke schoonheid van het hout, dit is mogelijk. Glans geeft het mooiste 3D effect, je ziet echt diepte in het hout enkele mooie voorbeelden hier aanwezig.

Behandeling

notenhout tijger effect kolvenDe kolf wordt allereerst ontdaan van de af fabriek was of verf en vervolgens met de hand geschuurd naar wens, meestal is het machinaal schuren onvoldoende voor de echte liefhebber welke een juweel zoekt ipv. een standaard wapen waarvan de kolf ontdaan is van de machinaal scherpe randen. De kolf wordt zo glad geschuurd dat deze ook als een sieraad aanvoelt, ik schuur enkel handmatig tot korrel 2000 in10-14 stappen.
Eventuele beschadigingen bespreken we vooraf of deze desgewenst weggeschuurd worden.

Vervolgens wordt de kolf behandelt met minimaal 7 lagen tot 10 lagen, afhankelijk van gewenste finish.

Enkele foto's om de af fabriek kolf te tonen, het notenhout was behandeld met een bruine was en enkele foto's zoals de kolf er nu uitziet mooi afgewerkt 3D uniek patroon van het natuurlijke hout en veel beter beschermd tegen weersinvloeden.

Foto's

 Bij dit geweer heb ik het reliëf van de poriën niet volledig dicht gemaakt wel gedeeltelijk maar ik wilde de finish overhouden van een houten kolf en niet van een kunststof kolf, bij dit geweer is er geschuurd tot korrel 2000 en vervolgens geschuurd met de oplossing olievernis (hoofdbasis lijnzaadolie) welke met de vinger aangebracht wordt, dit papje wordt in de poriën geschuurd, opgewreven en ingewreven. Vervolgens wordt het gefinisht, deze kolf heeft 8 lagen. De kolf had uitzonderlijk veel kleur van zichzelf, vaak is walnoot minder donker. Deze handeling werkt bijna hetzelfde als bij politoeren, een ambacht apart.

Groot voordeel van dit olie vernis systeem, het is vochtbestendig en vochtwerend waardoor het ideaal is voor een geweerkolf.

Persoonlijk vind ik het mooiste om een houten kolf de natuurlijk kleur te geven, de lak geeft een hoogwaardige dieptewerking welke iedere nerf van het hout toont, extra kleuring verstoord dit vaak in hoge mate. Een beuken kolf heeft maar weinig kleur van zichzelf en oogt ook behandeld vrij vlak maar kan ik wel de gewenste kleur geven doordat hij volledig opgeschuurd wordt tot blank hout, vervolgens gekleurd en afgewerkt met de finish. Ik heb hier meerdere voorbeelden staan uit mijn eigen collectie van beuken tot walnoot en multiplex, zelfs een Ginb van een tropisch hardhout.

Politoeren:
werkt op een andere basis (natuurlijke schellak) na het volledig gladschuren en verwijderen van opstaande vezels van het hout worden de poriën gesloten, de voedingskanalen van het hout. Bij het politoeren wordt het laatste schuurmiddel puimgruis al dan niet gekleurd of een andere vorm van vergruisde natuursteen met de juiste steenkleur zoals vergruisde lavasteen, zie het als talkpoeder van lavasteen, dit medium wordt als schuurmiddel gebruikt en de openingen worden gevuld met zoveel mogelijk houtschuursel, de schellak oplossing dekt de gevulde poriën af.

Politoeren werkt dus bijna hetzelfde maar is een stukje moeilijker, het schuurproces heeft na vormgeven maar liefst 16 schuurstappen en bij het politoeren gaan we tot 150 lagen met een natuurproduct welke foutief met teveel wrijving ook weer verwijdert wordt. Nadeel politoeren, niet vochtwerend.

Het finishen van geweerkolven pak ik dus anders aan, het schuurproces is wel hetzelfde maar ipv. schellak gebruik ik een basis van lijnzaadolie met pu lak, deze is weerbestendig en beschermd uw geweerkolf maximaal.

gelamineerde kolfEen gelamineerde kolf behandeld, allereerst de kolf na het schuren verder op de gewenste kleur gebracht, vervolgens behandeld met een olie en gevolgd door het olievernis systeem.

Kosten van een kolf behandeling

De kosten kunnen alleen bepaald worden door het product te bekijken.
Gemiddeld ben ik tussen de 10 en 15 uur bezig per kolf.
Een globale richtwaarde om de kolf te behandelen ligt tussen €150 en €300

Behandelbare producten

Heeft u interesse om er een juweel te maken, neem dan even contact op:

U kunt een foto mee te sturen van het item hierdoor kan ik direct de mogelijkheden bekijken.


* Deze velden zijn verplicht.