• Home
  • Geweer kolf finishen

Geweer kolf finishen

na behandeling tot glans finishBij de aankoop van een pcp luchtbuks had ik maar één vraag, mooi geweer maar is de kolf er ook in bewerkte versie?!

Helaas alleen maar stock van bv. FX-airguns, Weihrauch, Air Arms of Daystate.
Nu koop je of heb je een goed geweer gekocht met een mooie massieve notenhouten geweerkolf maar deze is volledig mat afgewerkt en dat is jammer natuurlijk. Omdat ik daar niet tevreden mee was ben ik me gaan verdiepen in hout bewerking en vooral notenhout met het gevolg dat ik een geweerkolf kan afwerken tot hoogglans finish, wenst u toch een licht gematteerde finish tot geheel mat maar toch met meer duidelijke structuur van het hout, dit is natuurlijk ook mogelijk.

Behandeling

De kolf wordt allereerst ontdaan van de af fabriek was of verf en vervolgens met de hand geschuurd naar wens, meestal is het machinaal schuren onvoldoende voor de echte liefhebber welke een juweel zoekt ipv. een standaard wapen waarvan de kolf ontdaan is van scherpe randen. De kolf wordt zo glad geschuurd dat deze ook als een sieraad aanvoelt.

Vervolgens wordt de kolf behandelt van minimaal 5 lagen tot 15 lagen, afhankelijk van gewenste finish.

Enkele foto's om de af fabriek kolf te tonen, het notenhout was behandeld met een bruine was en enkele foto's zoals de kolf er nu uitziet mooi afgewerkt en veel weerbestendiger.

Foto's

 Bij dit geweer heb ik de poriën niet volledig dicht gemaakt wel gedeeltelijk maar ik wilde de finish overhouden van een houten kolf en niet van een kunststof kolf, bij dit geweer is er geschuurd tot korrel 2000 en vervolgens geschuurd met de oplossing olievernis welke met de vingers aangebracht wordt, dit papje wordt in de poriën geschuurd en opgewreven en ingewreven. Vervolgens wordt het gefinisht, deze kolf heeft 8 lagen.
Deze handeling werkt bijna hetzelfde als bij politoeren, een ambacht wat ik nu ga leren.
Dit politoeren werkt op een andere basis (natuurlijke schellak) na het volledig gladschuren en verwijderen van opstaande vezels van het hout worden de poriën gesloten, de voedingskanalen van het hout. Bij het politoeren wordt het laatste schuurmiddel puimgruis al dan niet gekleurd of een andere vorm van vergruisde natuursteen met de juiste steenkleur zoals vergruisde lavasteen, zie het als talkpoeder van lavasteen, dit medium wordt als schuurmiddel gebruikt en de openingen worden gevuld met zoveel mogelijk houtschuursel, de schellak oplossing dekt de gevulde poriën af.

Politoeren werkt dus bijna hetzelfde maar is een stukje moeilijker, het schuurproces heeft na vormgeven maar liefst 16 schuurstappen en bij het politoeren gaan we tot 150 lagen met een natuurproduct welke foutief met teveel wrijving ook weer verwijdert wordt. Nadeel politoeren, niet vochtwerend.

Groot voordeel van dit olie vernis systeem, het is vochtbestendig en vochtwerend waardoor het ideaal is voor een geweerkolf.

gelamineerde kolfOnlangs ook een gelamineerde kolf behandeld, allereerst de kolf na het schuren verder op de gewenste kleur gebracht, vervolgens behandeld met een olie en gevolgd door het olievernis systeem.

Kosten van een kolf behandeling

De kosten kunnen alleen bepaald worden door het product te bekijken.
Gemiddeld ben ik tussen de 10 en 15 uur bezig per kolf.
Een globale richtwaarde om de kolf te behandelen ligt tussen €150 en €350

Behandelbare producten

Heeft u interesse om er een juweel te maken, neem dan even contact op:

zes plus twee =

* Deze velden zijn verplicht.

Goed adres voor het juiste luchtgeweer en andere benodigdheden db schietsport