englishdutch
fred at facebook fred at twitter

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

tree roots

houtkachel verwarminghout verwarming als hoofd verwarming, tevens mogelijkheid tot aansluiten cv. Een flinke investering maar 110% neutraal en een extreem hoog rendement is mogelijk

Walltherm

Houtkachel met een extreem hoog rendement!

Dit is mogelijk, er is tegenwoordig een systeem met een rendement van 93%

De firma Walltherm heeft een tuv gekeurde houtkachel welke een dubbele verbrandingskamer heeft, uitgaande van goed gedroogd hout behalen zij een rendement tot 93%.
De kachel heeft zoals gezegd 2 branderkamers. in de bovenste kamer wordt het hout verbrand waarna de hete gassen naar de onderste kamer gezogen worden. De gassen worden verrijkt met secundaire lucht en naverbrandt onder hoge temperatuur.

De kachel is er in meerdere varianten, in onderstaande video voorzien van cv mogelijkheid.

Filmpje geleend van eco2all best

 

Exacte uitleg van het systeem in Duits 

naar Tulikivi website

 

De Rolls Royce onder de houtkachels,
de Tulikivi een Finse schone.

De Tulikivi houtkachel is van uitstekende kwaliteit door het gebruik van een spekstenen branderkamer, de Tulikivi heeft maar enkele uren van houtstook nodig om de omgeving nog ruim een etmaal warm te houden door de opgeslagen warmte van het speksteen.

Door de warmte van het houtvuur te leiden langs het speksteen neem deze de warmte op welke het speksteen gedurende uren afstaat aan de omgeving, met de Tulikivi houtkachel stookt men vaak 's avonds de kachel aan maar voelt men de warmte nog van de dag ervoor, dit in contrast met een met speksteen beklede houtkachel zoals ik nu heb, mijn Barbas is bekleed met speksteen en na een uurtje branden is dit heerlijk warm, na twee uur branden is het heet maar dan is de opgenomen warmte ook maximaal, voordeel van het speksteen is tijdens het branden een egale uitstraling van warmte, bij de Tulikivi gaat dit nog een stap verder. Hij heeft niet een paar honderd kilo speksteen maar een paar ton speksteen dus ook na vier uur houtstook neemt deze nog altijd warmte op welke door straling daarna geleidelijk afgegeven wordt aan de omgeving.

Branderkamer, niet van gietijzer maar van fins speksteen, het speksteen heeft zelfs een hoger smeltpunt dan gietijzer waar bijna alle houtkachels van gemaakt zijn, hierdoor geeft dit mij het gevoel in 1 blok bezig te zijn.

 

Een ventilator (EcoFan) maakt een groot verschil...

Onlangs kreeg ik een tip van een regelmatige bezoeker en maat van me, als u al een houtkachel hebt herkent u het waarschijnlijk, de kachel is lekker aan en het is zo heerlijk bij de kachel maar een stukje ervan af merk je dat de woonruimte nog wat extra moet opwarmen maar een uur later puf je naar buiten van de warmte.

e Palmen approvedNu is dit vrij eenvoudig te realiseren namelijk met een ventilator geplaatst op uw houtkachel, het mooiste al deze dan ook nog eens geen stroom verbruikt, nou die zijn er, in mijn zoektocht kwam ik driesystemen tegen de EcoFan, SmartFan en de Vulkan Sterling Fan.

De tip van mijn maat is neem de EcoFan 812, de EcoFan 812 wekt zelf stroom op door gebruik te maken van het warme oppervlak van de kachel aan de onderkant van de ventilator en de koelere bovenkant waar de luchtstroom langskomt. Tussen de warme en de koele kant is een peltier element geplaatst welke stroom opwekt met behulp van dit temperatuurverschil.

5 februari 2016

Naarmate de kachel warmer wordt, meer stroom gevolg hoger toerental, gaat de kachel langzaam uit dan stopt de ventilator ook automatisch.

Omdat mijn huidige kachel een speksteen Barbas is heb ik niet de standaard EcoFan nodig maar de EcoFan welke eerder aanloopt namelijk al bij 65ºC ipv 75ºC maar heeft een maximum van nog geen 200ºC, dus deze EcoFan 806AC is gevoeliger en hierdoor heb ik een EcoFan thermometer meebesteld hierdoor kan ik checken of het oppervlakte niet te heet wordt.

Aangezien nog niet duidelijk is wat voor verwarmingsmedium ik in de nieuwe woning ga gebruiken, houtkachel HR+, houtfornuis of pelletkachel verzin ik wel weer iets om de EcoFan 806 optimaal te laten functioneren, maar voor nu ik ga hem zelf dus ook testen.

Waar kun je de EcoFan kopen, nou bv bij HRHoutkachels