englishdutch
fred at facebook
tree roots

Luchtwarmte

Denk hierbij aan een airco, tegenwoordig heeft men airco's welke niet alleen koude leveren maar ook warmte.

Momenteel heb ik een Mitsubitshi 3,5kW airco welke 1 kWh verbruikt om 3,5kWh koude te produceren en ook vandaag bij 34ºC buiten heb ik het hier aangenaam 25ºC binnen bij een verbruik van 600-900 Watt per uur dus hij draait niet volop.

Dezelfde split unit airco kan ook verwarmen maar dan levert hij maximaal 3 kWh aan warmte bij 1kWh verbruik, aangezien ik veel te veel stroom opwek kan ik dus ook flink warm gaan stoken met warme lucht uit de airco.

Een elektrische verwarming levert 1 op 1 een airco 1 op 3, ander voordeel elektrisch geeft een licht brandgeurtje, een airco mist goed zuiver warme geurloze lucht.

Persoonlijk sta ik ervan te kijken, ik was uiterst skeptisch want hoe kan dit, nou het is een koelkast effect comprimeren en expanderen en dan is het dus mogelijk, hoe exact tja zoek maar op google, ik ben happy want de slimme meter verteld mijn verbruik en dat telt.

Nu is er naast een airco ook een unit welke je kunt aansluiten op de vloerverwarming, als ik alles had geweten dan had ik niet geïnvesteerd in een dure hout-cv kachel maar op zo'n luchtwarmte unit voor warm water en vloerverwarming.

Naast de tank van 500 liter en hierop de zonneboiler was ik er dan ook geweest, als extra back-up en voor de gezelligheid een houtpellet kachel. Tja maar dit is achteraf, maar waarschijnlijk de volgende stap voor mij, rijtje zonnepanelen erbij en klaar is kees.