englishdutch
fred at facebook

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

tree roots

De wens: De logwoning, maar nu totaal anders

wie wil dit nuIn mijn zoektocht naar een super goed geïsoleerde woning heb ik meerdere zaken overwogen en dat begint natuurlijk bij de basis, de Nederlandse norm voor bouwen van nieuwbouw woningen. Nu heeft men allerhande leuk verzonnen termen zoals energie neutraal, zero emmision bouwen, nou ik hou het simpel, ik wil zeer goed geïsoleerd, natuurlijk geventileerd, natuurlijk vochtregulerend, klimaat neutraal en gebouwd van natuurlijke materialen bouwen.

Ja ook een mandje vol maar ik wil mijn voetafdruk zetten en heb een paar mooie modellen en systemen gevonden. Maar hierover later meer, de gemeente heeft ook haar eisen:

Dus helaas, streep door dit alles, geen nieuwbouw maar renovatie en wel van dit huiske, beter gezegd bouwval. Je weet wel, doorn in het oog, omstoten, bodemonderzoek etc. etc.
Maar bij renovatie, niets van dit alles, houden aan bouwvlak, hoogte en model, tja maar dan met warme ja en al mijn wensen voor die echte neutrale woning.

eiken frameDus fredje begon te slopen, nou nog geen fatsoenlijk frame waar ik op verder kon borduren, dus een maat gevraagd en samen een eiken frame laten maken, nou ik ben nu minimaal 2 cm gekrompen, kolere wat was ie zwaar, tig balken tussen de 40 en 260 kg per stuk en dat allemaal in dat kleine huisje in het droge gedeelte van 6 bij 10 meter, de rest was zo lek als een mandje, februari en ik heb me een kou geleden, op de knietjes palen schilderen, draaien en nog eens draaien, nek aan nek, echt heel fijn.

Maar hoever staat het nu een half jaartje later en van -10ºC naar +28ºC, lees meer over mijn huisje in Merselo....

De Tiima Talot woning

Tiima Talot model 96Allereerst een misverstand uit de weg ruimen, een logwoning is géén chalet maar een compleet huis gebouwd uit boomstammen, waar wij de laatste eeuwen bakstenen huizen bouwen wordt deze bouwwijze veel toegepast in een echt koud klimaat, namelijk Scandinavië en Canada.

Tiima Talot bouwt in Fins grenenhout logwoningen, traditioneel werden ze gebouwd uit ronde enorme boomstammen. Dit is natuurlijk heel mooi maar heeft ook nadelen. Een ronde balk krimpt, scheurt en werkt en in Nederland moet de minimale dikte ongeveer 30 cm zijn (Rc-waarde 3 is vereist), niet van de ronde stam maar van de verbinding. Mits de Rc-waarde niet bereikt wordt moet het geheel aan de binnenzijde geisoleerd worden waardoor het totale effect aan de binnenzijde om zeep geholpen wordt. Dus ik ben een alternatief gaan zoeken en kwam het systeem van Tiima Talot uit Finland tegen.

Tiima Talot Dubbel Log Systeem

dubbel log systeemTiima Talot werkt met balken van (95 x 197)mm (dxh). Voor de totale buitenmuur worden dubbele balken gestapeld (zie foto) met een tussenruimte (spouw) van 150 mm. De binnenmuren zijn van enkele balken van (95 x197)mm. De balken zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kwaliteiten, de meest gebruikte kwaliteiten zijn balken gezaagd uit het hart van de stam of verlijmde balken uit stukken, beide types balken zorgen voor een minimale scheur werking.
Het huis wordt geleverd zonder isolatie materialen en glas, dus eigenlijk alles van hout hoort in het pakket, tevens is er de mogelijkheid van dunnere balken namelijk met een dikte van 88 of 70 mm.

 

 

jotun optimal

 

5 Mei 2012 heb ik een schilder over de vloer gehad en toen hebben we even een paar praktische zaken besproken, wat dacht je van de voorbehandeling van het kale hout waaruit het balken pakket bestaat, zijn advies Jotun lak. Noorse lak welke dus beproeft is op haar kwaliteiten en ook nog eens een minimale mileu belasting.
Een goede Nederlandse link over meer informatie over deze Jotun verven

De Tiima Talot 69

Tiima Talot model 69Deze woning wil ik eigenhandig gaan bouwen, het hoofdgedeelte onderkeldert (ongeveer 40 m2 voor zakelijke invulling), de kelder wens ik dan ongeveer 80 cm boven het maaiveld uit te laten komen zodat er natuurlijk licht naar binnen kan treden via de ramen rondom, zie laatste afbeelding. De woning heeft totaal maar 69 m2 leefoppervlak, een kleine woonkamer met keuken, 1 slaapkamer en badkamer, de kelder is noodzakelijk voor zakelijke invulling omdat de vide te klein is, een leuke logeerkamer. Model 69 is zeer klein en relatief duur t.o.v. model 96.

 

 

Maar denk anders of leer dit!

Zo kan het ook maar van de instanties verwacht ik geen goedkeuring hiervoor:

 

Nice music: Steve Areen

En dat dit ook verder uitgewerkt kan worden bewijzen ze in Japan.