englishdutch
fred at facebook
tree roots

Laatst bijgewerkt:

31 oktober 2022

Manfred Snijders, 1 met de natuur

Wereld Word Wakker

Allereerst de onlangs toegevoegde kreet, WWW maar dan in Wereld Word Wakker, waarom zult u denken!

Die kreet heb ik gebruikt in 2013, nu zeg ik: Kijk om je heen, dit is nog maar het begin.

Of corona nu manmade is of een nieuwe variant is SARS, het is me toch wel duidelijk geworden dat geld boven alles gaat in deze maatschappij. Dus ik zeg eigenlijk een beetje adjieu, zoek het maar uit, nu wil men zich weer niet vaccineren en daardoor moet weer alles op slot dadelijk.

Je zou maar al ruim een jaar een operatie moeten ondergaan maar door wachtlijsten en de corona golven lijd je maar pijn en ga je verder achteruit, zelfs amputatie door uitgestelde operatie is al sprake van.

Mijn mening is heel simpel, mensen die bezwaard zijn om de prik te halen, dus niet mensen welke om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, maar die doomdenkers welke uit principe zich niet laten vaccineren, bij corona geen voorrang laat staan IC opname als deze vol is.

Onlangs een discussie gehad over dit item, corona bestaat niet, is manmade en afrika lacht erom waren de kreten, dit laat ik in het midden. Ook het argument of misschien wel fabel, tijdelijk onvruchtbaar, nou enkel oefenen dan, ja je klok, ik weet het maar in mijn ogen zijn er al meer dan mensen zat op die aardkloot. Gewoon halen die prik, ik ben ook bij beide vaccinaties ziek geweest, de eerste een dag misselijk, de tweede 3 dagen plat met alle symptomen van corona. Dus ik hoop geen derde.

Maar ik ben nu dus heel benieuwd, dit was nog maar de voorbode "corona" wat als dadelijk "marburg" of "ebola" eens globaal gaan, niet te hopen in een maatschappij die om geld draait en luxe, lekker reizen dus verspreiden!

Ook dit corona kwam met het vliegtuig hoor, oh nee het bestaat niet mr. and ms. Doomdenkers WAKE UP

Grootste grap onlangs een vriendin van met ging protesteren in A'dam tegen de vrijheidsberoving door corona en plaatste dit op facebook, voel je hem, lachen toch!

Nee ik ben misschien een rare maar heb respect voor elkaar, laat de ander in zijn waarde en blijf met je fikken van zijn spullen want dat is echt respectloos.

Kijk ik heb vroeger ook 50 uur per week gewerkt van 8 uur tot 's avonds klaar, velen die me kennen weten dat ik thuis ben maar denken dat ik een uitkering heb, nou nee dus, ik noem het geen werken ik sprokkel, mits nodig ben ik weer wat bezig en heb genoeg om rond te komen, ik moet wel zeggen tegenwoordig ben ik wel een gevalletje Aldi, ik haal mijn boodschappen voor €30-40 per week, zo goed als hypo vrij, geen andere schulden, eigen energie.

Dus wie is hier gek, jij die 40-50 uur per week werkt, luxe leeft, dikke bak onder de kont maar leeft om bij de bank je schulden af te lossen, of mijn situatie. Ook ik heb vroeger de gedachte gehad om carrière te maken, maar uit eigen principe, niet ten koste van een ander, maar ook niet over je laten lopen, nieuwe opening voor baan is in mijn ogen de meest geschikte persoon, degene met de juiste opleiding en de meeste ervaring, maar dat werd 20 jaar geleden al niet meer gedeeld. Sinds jaren is het de grootste slijmbal met net één papiertje meer, daar pas ik voor.

En dan reizen, ik heb ruim voldoende gereisd voor de zaak wereldwijd, maar er is een verschil tussen reizen en op vakantie, ik zag er persoonlijk tegenop, terwijl ik uitkeek naar een vakantie, vraag voldoende beantwoord?!

Vrouwen: ben ik heel makkelijk in een vrouwelijke vrouw, gin jungske, geen zweefteef, maar respectvol naar anderen en natuur, want om het even grof uit te drukken, je gaat toch ook niet in de keuken zitten schijten, dit doen we nu nog altijd met moeder aarde want het huidige op papier CO2 reductie, sorry hoor. Dit is puur om door te voeren wat ze willen, waar politiek en vooral commerciëel belang bij is, boeren ruimen, voor een snelweg of woonwijk, maar heb je als boer goed wat zwart dan kun je zelfs nieuwe stallen plaatsen, tja dus toch ergens een wethouder belangetje.

Maar even terugkomend op mijn financiële status:

Ik sprokkel en hobby! Gezocht: sprokkelinnetje.

Helaas ben ik haar nog steeds niet gevonden, omschrijving normaal verzorgde vrouwelijk vrouw, jong van geest, zeer zeker niet rokend, slank tot licht mollig maar zeker geen manswijf en rond mijn eigen leeftijd 50-60, oh ja moet wel met honden overweg kunnen.

Het groen denken gaat door, onlangs is 3M veel in opspraak vanwege PFAS etc etc, nu ben ik net toe aan een nieuwe hapjespan, eitjes en braadpan, deze hadden alle 3 een teflon coating, dus dan ga ik me weer wat verdiepen en ik kwam op de Buyer franse pannen, koolstofstaal die je door veel vallen en opstaan gaat inbakken en hierdoor een natuurlijke anti-aanbaklaag maakt, wel wat duurder maar die verslijt ik niet meer, de pro heeft ook geen teflon pannen. Ondertussen na ruim een jaar in gebruik, fijnste pannen die ik ooit heb gehad, wel zwaar dus juiste maten nemen, maar inderdaad bij normaal gebruik en beetje boter of olie geen aanbakken, ik ben er echt happy mee, bakken en braden goed en een eitje zit gewoon los met een beetje margarine, dus top.

in mien karretjeHet verhaal voor 2020:

Nou dat is heel simpel, ik weet veel mensen hebben groene gedachten en willen ook wel verbeteren, maar ik kan het nu weten "wat een tegenwerking ik hier krijg". Persoonlijk verwachte ik medewerking te krijgen met mijn plannen en ik weet niet wat ik fout doe maar word dus echt tegengewerkt. Als ze maar 1 ding weten, ik zet door en het gaat gebeuren, oh ja we zitten op mijn profiel, nou bij deze:

Komt het u bekend voor dat u het hinderlijk vindt als ergens onnodig energie verspild word. Als kind zal ik, Manfred Snijders, wel irritante momenten hebben gehad, de lamp in de hal uitdoen als je in de kamer zit, voor het slapen de thermostaat naar beneden draaien, zulke dingen daar was ik schuldig aan.
Als kind heb ik ook niet meegehobbeld met de rest en was altijd het indiaantje ipv. de cowboy. Dan zit je op een katholieke school en worden je de 10 geboden door je strot geduwd terwijl ik die al lang had.

Heb ik persoonlijk energie onnodig gebruikt, ja natuurlijk, mijn grootste doodzonde was een jacuzzi en ja een auto rijd ik ook.

Is het een Prius dan, zuinig (mits juiste rijstijl) maar ja al die accu's. In het laboratorium zeer zuinig en inderdaad bij de juiste rijstijl weinig emissie. Persoonlijk vind ik het geen hiep hiep hoera want al die mannen kachelen mij op de snelweg voorbij met 140, die lease rijders die enkel aan de bijtelling denken.
Mooi voorbeeld van "de schone schijn" het gaat wederom om de knip, minder bijtelling! Ik heb er een keer in gereden en het rijdt wel heerlijk, het is een goed tijdelijk alternatief maar mijn volgende wordt hopelijk een auto op waterstof, het enige echte alternatief of electrisch mits een actieradius van 400 km en een beter type accu, liefst groen.

Ik rijd ongeveer 3000 tot 4000 km per jaar, de beste manier van groen rijden is niet rijden. Van mij mag de wegenbelasting opgeheven worden en de brandstof € 0,10 duurder. Heel logisch, wie weinig en zuinig rijdt betaald weinig, heb je een slurpbak en rij je veel dan betaal je ook maar.

mx-5 fred's mobieletjeIk heb nu 4 jaar een hybride gereden en dit was heerlijk zuinig, maar... ja eenmaal een cabrio gereden dan is de lente heel moeilijk, ik had in het verleden een Mazda MX-5 NA oftewel de eerste versie, nu is onlangs mijn koffiemaat op 38 jarige leeftijd overleden aan een hersentumor en dat zet je aan het denken!!

Dus ik dacht what the f..., ik ga weer lekker van mijn hobby genieten en ik koop weer lekker een autotje om aan te sleutelen en met die paar kilometer per jaar die ik rijd wil ik dat met plezier doen, dus wat is het geworden: een Mazda MX-5 3rd generation limited edition dus de velocity red uitvoering en nog wel met ruim 8000 km ondanks 11 jaar oud. Ik ben hem nu aan het nakijken, olie verversen etc. Ja gaaf bakkie

 

In mijn huidige huis houd ik rekening met de thermostaat, heb 's avonds een goed afgestelde houtkachel aan en heb spaarlampen en LED-lampen. Mijn TV heb ik vervangen door een energie zuinige LED TV.
De koel-vries kasten zijn al vervangen door een energie zuinige combinatie, de computer is vervangen door een zuinige Apple i-mac. Verder heb ik 's avonds en 's nachts geen onnodige verlichting aan.
Mijn huidig verbruik is 1100 m3 gas voor een 550m3 vrijstaande woning 1500 kWatt op jaarbasis.

De laatste paar jaren heb ik alles zelf in de hand, dit was in het verleden wel anders toen ik nog gewoon bij de baas op de werkvloer stond, energie was voor mij geregeld een punt van ongeloof. Dit leidde regelmatig tot ruzie op de werkvloer over iets simpels als een machine uitschakelen bij mijn werkgever.
Even een voorbeeld, er stond een naverbrander welke ook thermische olie opwekte, rendement nog geen 30% en een verbruik van 60 m3 gas per uur. De naverbrander stond er om olie dampen te verbranden tegen stankoverlast in de omgeving.
Nu had ik van die collega's welke om 7.15 op het werk kwamen, de naverbrander aanzetten, lekker gingen douchen tot 7.45 en fris als een hoentje de ochtend sessie ingingen. Kan zijn zult u denken, maar dit zat ietsje complexer in elkaar. De naverbrander was tevens de energie verwekker voor de olie op te warmen, mits deze 1 uur vooraf aanstond dan was de machine op temperatuur, de productie was op zijn vroegst om 10 uur dus om 9 uur aan was voldoende op tijd.

O.k. stel dat het vroeger nodig is dan is het tenminste op temperatuur. Dan was mijn gedachte laat ze maar, 3/4 uur overuur vangen en 100 m3 gas per dag teveel gebruiken. Vaak kwam het voor dat alles om 12 uur weer af kon, dus kwestie van uitschakelen, naverbrander nog een anderhalf uur laten nawerken en dan uitschakelen, nee alles aan laten staan tot 5 uur 's middags. Waarom?

Kijken we alleen naar de gas verspilling per dag al gauw 300 m3. Op jaarbasis 300m3 x 200 werkdagen = 60.000 m3 gas verspilt door koppigheid.
Daar stook ik 40 jaar mijn huidige huis van warm. En dit is dan nog maar 1 machine.

Weet je wat ik het ergste van alles vind, de reactie als je dit voorrekent, maar wie is of doet hier belachelijk! Zij hebben kinderen, ik niet!
Men kachelt daar nu 5 jaar later nog steeds hetzelfde door, de grootste grap is dat zulke bedrijven door grootverbruik een heel ander tarief krijgen dan voor thuisgebruik, oh wat een oliestaat is Nederland.

Deze frustratie van hun verspilling geeft mij het streven om te laten zien dat het anders kan, maar ook moet. Zie de veranderingen in het klimaat, dit is nog maar het begin, uitstellen tot 2050 is te laat.
Mijn huidige huis is al prima warmte geïsoleerd maar wat moet ik met een huis van 550 m3, natuurlijk ging ik er vanuit hier niet alleen van te genieten maar nu leg ik me erbij neer dat ik een huis wil bouwen voor 1 hooguit 2 personen.
Alle zonne-energie opgeslagen op aarde vanaf de eerste vorm van fotosynthese, ik spreek nu dus over: steenkool, aardolie en gas maar ook turf is op in 2050, deze energie is er door ons even opgestookt en verbruikt in 200 jaar tijd, dit moet het zaakje wel geforceerd opwarmen.

Vandaar ik wil nu al naar 100 % groen.

Manfred SnijdersDit wens ik dus te doen door het bouwen van een woning met een tuin welke zeker meerwaarde heeft voor de natuur t.o.v. een stuk weide en mensen die me kennen stellen de vraag maar als die andere droom nu uitkomt, een vrouw die erin trapt.

Mijn huidige huis is te koop omdat ik merk dat ik bepaald geen medewerking krijg in de huidige gemeente, ik mag de aanvraag natuurlijk wel betalen en de redenen van afwijzing zijn nu net mijn drijfveer, klein, wat nodig is en niet meer.

Hier wil men niet groot maar grotesk, vandaar huis verkopen en met een gevulde zak zoekt het wat vrijer en makkelijker, dus huisje kopen....

God, wat heb ik er zin in!

 

 Om toch al wat te realiseren van mijn wensen ben ik uit verveling en in afwachting van mijn toekomst plannen qua wonen overgegaan tot realisatie van enkele wensen voor op de nieuwe woning.
canadian chairDit begon met een lekker stoeltje, voor op de dek van het groene wonen wil ik voor mij een lekker stoeltje, hierbij gaat mijn gedachte naar een Canadian Chair. Dus ik zoeken naar grenen hout om enkele stoelen te maken, maar helaas het is steiger planken mode zelfs bij de plaatselijke houthandel, vuren of steiger planken.

Dus even Werner Dovens gevraagd van Dovens Meubelen in Milheeze en hij kon mij wel bevoorraden met een partij eiken onbehandeld en des te groter en mooier de uitdaging voor mij, kijk het houdt mij van straat en uit de verveling en dit stukje is weer gerealiseerd!

 

 

solar heaterVolgend project, de Solar Heater

 

Voor het groene wonen heb ik natuurlijk verwarming nodig, door optimaal te isoleren, ventileren en de luchtvochtigheid ook mee te nemen wil ik met een minimum aan opgewekte warmte een aangenaam leefklimaat realiseren met 0% CO2 emissie, is dit mogelijk?! Nou ik denk van wel!

De primaire warmte overdag wil ik creëren met zonnewarmte, hiervoor heb ik nu 2 Solar Heaters gebouwd, dit na een beetje zoeken op You Tube op soda can heater.
Aangezien ik wel een systeem wilde bouwen wat er professioneel uitziet en geen gedeukte blikjes etc. ben ik uitgegaan van aluminium buizen en bak en hout wat ik nog had liggen, meer over de Solar Heater-->

Ik wil nu even geheel wat anders aankaarten, onze voeding...

Ik ben van beroep en opleiding Levensmiddelentechnoloog en heb van 1988 tot 2005 full time gewerkt in de fast food (snacks) en kant en klaar maaltijden industrie. Helaas heb ik geheimhouding moeten ondertekenen voor de meeste grootte internationals zoals bedrijven welke werken voor bv. die boog.

Hierin was toen geen keuze omdat ik dit anders zeker niet had gedaan, maar ja je wilt toch een baan hebben. Als je weet wat je naar binnen werkt dan heb ik eigenlijk al gegeten en gedronken, dat dit mag, ik heb het nu over e-nummers etc. Eigenlijk beter gezegd ik heb geen vertrouwen in de e-nummers en de instanties welke deze uitgeven, veel van de stoffen zijn onvoldoende onderzocht en pas schadelijk vanaf een bepaald promilage of percentage en men spreekt dit ook nog eens uit over hoeveelheden per dag, ok maar wat doen deze na weken, maanden, jaren kortom kan mijn lichaam deze verwerken, worden ze uitgepoept of opgeslagen zoals de uiterst complexe gemanipuleerde oh nee men noemt het gemodificeerde zetmelen. Je hebt boeren met dikbil koeien, ga een dagje naar de stad konten kijken! Dit is niet van enkel die kantoorbaan maar door de voeding.

Wat is een zetmeel: dit is een keten van suikers, het lichaam ziet ze als zeer belangrijk omdat je suikers nodig hebt voor de verbranding, je houdt jezelf ermee warm. Dus het lichaam slaat deze op, maar dit zetmeel heeft enkele sterke kanten het kan zowel water als vet vasthouden en daarom worden ze gebruikt in de industrie. Nadeel wat kan je lichaam ermee, nou het gedeelte wat opgenomen wordt, waarschijnlijk maar een klein gedeelte gaat in opslag en dan kunnen we weer dikbil gaan kijken.

Moet ik hierover doorgaan, nou eigenlijk wel maar het ergste van alles men weet het, de instanties zijn op de hoogte.
Wat geven de instanties door: ze verwachten een explosieve groei van darmkanker rond 2020, deze is louter en alleen gerelateerd aan de voeding, ik heb geheimhoudingsverklaringen moeten ondertekenen, dit werd gebracht onder het motto dat het om recepturen ging, helaas heb ik geen kopie gekregen per document, lekker met je rug tegen de muur, tekenen of je baan kwijt. Men wist wel dat ik een risico factor had, ja helaas geen schaap welke zijn mond houdt. Dus in 2005 ben ik na beschuldiging van een perfect opgebouwde leugen op non-actief gezet.

Kortom in de levensmiddelen industrie gaat het om de verkoop van gewicht, het liefst water. Dit gaat in vlees door het wijzigen van de zuurtegraad waardoor meer water wordt gebonden. Heb ik hieraan meegedaan, in beperkte mate wel, ik gebruikte hiervoor een minimum fosfaat, zout en suiker. Maar dan kom je niet verder dan 10% water toevoeging, nou de industrie ging in 2004 al tot ruim 40% door toegestane chemische troep, daar kan je lichaam niets mee en komt in verzet, yep en we zijn rond.

Nu is de verdere verwerking van voedingsmiddelen niet het enige probleem, een groot probleem zit in de eerste stap, de bio industrie.
Een voorbeeld hiervan is het procede van kuikentje naar slachtkip, voor een normaal kuikentje op een boerderij is dit 2 tot 3 maanden maar door manipulatie is dit gemanipuleerde wezentje (want het is en blijft een levend wezen) nu al na 28 dagen slachtrijp en zelfs het dubbele gewicht zodat er meer vleesje aanzit, de plofkip! Voor de boer geldt hetzelfde, je doet mee of je gaat failliet dus ook zij staan met de rug tegen de muur en kunnen hier niet op worden aangekeken, doen zij uit principe niet meer mee dan neemt een ander dit weer over welke geen bezwaar heeft.

Een ander voorbeeld, rundvlees. Een koe hoort te grazen, gras te eten, ik spreek nu over de vlees runderen welke getoond worden op deze Amerikaanse documentaire, fijn het beestje wordt tegenwoordig maïs gevoerd. Werkt ook blijkt na onderzoek, nadeel om maïs te verteren worden andere micro-organismen in de maag gekweekt en deze zijn net een tandje agressiever. En hoe ze er bijstaan, tot de enkels in de stront en slijk. Gelukkig is dit hier beter geregeld, ik heb hier om de hoek nog een boer met melkkoeien welke je 's ochtends netjes van de stal af naar de weide lopen en 's middags lopen ze weer naar de stal, niet alleen een mooi gezicht maar zo hoort het ook, kijk onze Rob zou zeggen: "daar wordt ik nu blij van"

Food-incHeeft u interesse in het totale wanbeleid welke gedoogd wordt dan kan ik u de documentaire Food, inc. aanraden.
o.a. verkrijgbaar bij Bol.com: Food, inc.
Robert Kenner heeft deze documentaire geregiseerd en toont de wanpraktijken zoals deze in de US plaatsvinden, in hoeverre dit voor de bio industrie in Europa geldt laat ik in het midden maar ook wij denken meer aan ons eigen welzijn dan aan dat van de dieren, als voorbeeld het massaal opfokken van slachtvarkens, och als er maar een luchtwassertje op de stallen zit zodat we buiten een minimum ruiken, maar is het dan goed?!?

Wat ik zeker weet is dat het personeel bij de varkens 2 tot 3 weken moet wennen aan de ammoniak door de ontlasting van de varkens, want door minimaal te ventileren hoeven we ook minimaal lucht te wassen. Tegenwoordig zijn de hokken ruimer dan enkele jaren geleden en zoals ik vroeger bij braadovens heb gewerkt, je weet niet beter! Maar door net een beetje meer te ventileren, waarschijnlijk iets hogere kosten wordt het meer draaglijk voor mens en dier, laten we eerlijk zijn zonder de bio-industrie kunnen we niet meer, er moeten teveel monden gevoed worden voor de oude manier en daarvoor is met de verstedelijking onvoldoende ruimte over gebleven. Stel vlees wordt 20% duurder en is daardoor veel diervriendelijker, persoonlijk zou ik dit graag betalen.

Ik klap er meestal direct mijn mening uit maar wil ook graag de andere kant horen dus ben er gewoon over begonnen met een boer hier uit de buurt, ja ik zeg boer omdat ik dit geen scheldwoord vind maar een vakspecialist en een manier van leven, agrariër hoort het te zijn maar zelf prefereren de meeste gewoon het woord boer. Het probleem tussen de interactie van het vee met de boer is niet het probleem, het probleem zit hem in de regeltjes. Niet alleen de overheid maar tegenwoordig ook Brussel (E.U.) maar vooral ook de afnemende partij (industrie) maakt de regeltjes.

Dus wat mag de boer nog, zorgen voor de opfok en productie naar het volwassen dier, dit volgens de aan hem gestelde regeltjes, deze worden continue gewijzigd welke voor hem leiden tot extra kostenposten, mooi voorbeeld hiervan is het continue aanpassen van het interieur van een varkensstal, even weer een m2 meer per hok. Dan kan wel de hele stal verbouwd worden.

Kortweg, petje af voor de boer want het is veel werk en weinig verdienen, eigen baas?!

Dus ik heb weer een volgend plannetje, kippen wilde ik zowieso bij "het groene wonen" maar echte scharrel varkens, wie weet.

Och ja ik blijf dromen!

Geschreven in 2013