englishdutch
fred at facebook
tree roots

verwarming door aardwarmteAardwarmte is leuk maar vergeet de stroom rekening niet, deze is meestal een verdubbeling van uw huidige aantal kWh welke u nu heeft, in mijn geval zou ik 3 keer meer stroom verbruiken

Aardwarmte

Thermoplan in De Rips29 juni 2012 was er een informatie middag bij Thermoplan in de Rips. De middag was georganiseerd door Thermoplan in samenwerking met EcoPortaal en er waren enkele zeer interessante onderwerpen.

Eén hiervan was aardwarmte.

Aardwarmte wordt verkregen door het in en uitpompen van water en de verschil temperatuur wordt gebruikt om het huis te verwarmen of te koelen in de zomermaanden.

Er zijn 3 soorten van boringen voor aardwarmte, eigenlijk verschillende diepteboringen:

Volgens de spreker is in Nederland de diepteboring tot 100 meter al ruim voldoende, hierdoor wordt voldoende delta T verkregen voor het verwarmen in de winter.

 

ekobee aardwarmtepompNatuurlijk was ik zeer enthousiast vooral toen hij de EcoBee installatie liet zien.
Men spreekt van een installatie vanaf 4 kWatt en dat zou een prima oplossing zijn voor de optimaal geïsoleerde kleine woning welke ik wens te bouwen.

De aardwarmte-installatie ziet er prima uit, omdat ik veel met techniek heb gespeeld bij mijn vroegere werkgever zag ik meteen dat het van goede materialen en constructie was gemaakt met A-kwaliteit onderdelen.

Maar toen kwam de domper, het boren naar aardwarmte kost ongeveer tussen € 6.000 en € 10.000 en de volgende domper was het geschatte stroomverbruik voor mijn te bouwen woning, rond de 3.000 kWatt/jaar.
En dit terwijl mijn huidige stroomverbruik rond de 1.500 kWatt/jaar is.

Dus dit geintje zou mij aanschafprijs geven van

€ 8.000 voor de boring
€ 4.000 voor de unit
€ 6.000 voor de extra zonnepanelen

Totaal minimaal € 18.000 voor de verwarming en dit vind ik teveel op dit moment.

 

Op de aardwarmtepomp kan natuurlijk nog een water solar paneel worden aangesloten.


ekobee logoIk heb deze middag veel opgestoken over aardwarmte en de Ekobee is een uitermate stil systeem welke weinig plaats nodig heeft, als ik voor aardwarmte ga dan wordt het dit systeem en ook bij Thermoplan zit je bij een enthousiast bedrijf met creatieve inzichten.

Wederom hebben onze zuiderburen izen.be een heel mooie uitleg via een filmpje

Mijn persoonlijk mening:

als ik naar het stroomverbruik kijk van een aardwarmte unit, oftewel zo'n omgekeerde koelkast dan ga je naast de flinke investering een hoog stroomverbruik krijgen, tel op minimaal 3000 kW per jaar, dit is al gauw € 700 per jaar dus.

Maar is deze groen of met steenkool of andere energie opgewekt, dus ik heb zo mijn bedenkingen. Nu verbruik ik 1200 m3 gas, dit is € 600 per jaar en zeker niet groen.