englishdutch
fred at facebook
tree roots

Enkele tips om wat extra te besparen.

Als je wat extra wilt besparen op uw energiekosten dan begint dit met enkele eenvoudige handelingen waarmee u al fors kunt besparen, bijvoorbeeld:

 

Dan zijn er ook nog de eigen tips :

1. Mijn cv-ketel werkt met drie cv-pompen, 1 cv-pomp voor de radiatoren en 2 cv-pompen voor de vloerverwarming.

A. Een modulerende cv-ketel (huidige cv-ketels)

Bij huidige cv ketels vervalt direct de garantie als u iets extra op de cv aansluit maar uw externe vloerverwarmings pompen hoeven niet onnodig te draaien, dit gaan we met een eenvoudige termostaat pompschakelaar oplossen.
Op de cv-uitvoer wordt met een clip of aluminium tape een thermovoeler bevestigd, deze voeler is onderdeel van een pompschakelaar.
Het systeem waar ik voor heb gekozen is de Tercal pompschakelaar 11E anti-stop en deze bestaat uit een regelkastje, een stekker, een contrastekker en de voeler, allen hebben een kabel van ongeveer 1,5 meter.
Het systeem werkt heel eenvoudig, voeler op uitvoer cv buis, stekker in stopcontact en pomp(en) eventueel via stekkerdoos stekker in contrastekker, klaar. Regeling is volledig instelbaar en heeft een prima beschrijving, geen rocket sience maar zeer functioneel.
Ander voordeel, de pompen stoppen bij een minimale temperatuur van bv. 30ºC, zonder deze schakeling zou de vloerverwarmingspomp continue lopen en hierdoor de vloer zelfs afkoelen.

B. Aan/uit cv ketel (oudere ketels)
Nu zit er op oudere cv-installaties vaak een knop: continue lopen cv-pomp of na branden de cv-pomp 10 minuten nalopen. Toen ik dit huis kocht stond dit op 24 uur dus continue lopen. Dus zomer en winter de pompen stonden continue aan.
Een cv-pomp moet geregeld lopen zodat deze niet vast gaat zitten, maar de pompen lopen ook als de warm water boiler op temperatuur wordt gehouden, dus enkele keren per dag.
Een oude cv-pomp verbruikt ongeveer 50 Watt per uur per pomp. (huidige cv pomp 5-25 Watt per uur)

Nu de rekensom:
3 pompen à 50 Watt/uur = 150 Watt/uur
per dag = 3.600 Watt = 3,6 kWatt/uur
Dit is per jaar 1314 kWatt/uur

Dus 1300 kWatt of 500 kWatt per jaar, dat scheelt 800kWatt à € 0.22(tarief in Nederland incl.belastingen)= € 176

Benodigdheden voor:

 

2. Bevroren brood of vlees ontdooien, door dit in de koelkast te ontdooien scheelt dit in energie om de koelkast koud te houden.

 

3. Huistelefoons, 2 of 3 telefoons maar ook 3 adapters, ik gebruik enkel de hoofdadapter, is een telefoon leeg dan kan deze opladen op de hoofdadapter.
De hoofdadapter is het zend- en ontvangst station, de losse adapters zijn enkel om op te laden.
Stroomverbruik van Siemens adapter station = 12 Watt/uur tijdens laden en 3 Watt/uur standby.
Uitgaande van standby enkel een besparing van 26 kWatt per jaar per adapter.
Dit geld ook voor mobiele telefoon adapters. Besparing € 6 per adapter per jaar

 

Ik werk als webdesigner.


In het begin werkte ik met een windows computer met 2, 19" TFT schermen totale verbruik 170 tot 250 Watt per uur, hierbij heb ik de schermen vervangen voor 1 scherm 23,5" en kwam hierdoor op 120 tot 170 Watt.
Nu met de Mac, kan ik zeer makkelijk de lichtsterkte regelen naar wens, het minimale verbruik is 70 Watt en maximaal 160 Wat, zoals ik hem nu gebruik koers ik rond de 100 Watt, dus weer wat besparing omdat ik tussen 6 en 10 uur per dag achter de computer zit want dit is het verbruik van de totale apple computer.
Besparing Mac tov mijn oude windows systeem met 2 schermen 160 kWatt per jaar = € 35 per jaar