englishdutch
fred at facebook
tree roots

Laatste update:
23 december 2021

Nachtrust

Minimaal 8 uur per nacht slaap ik, tenminste dit is mijn streven.

Wat zijn de eisen welke ik stel aan een goed matras:

Even ter info, ik ben 57 jaar zijslaper en ja dit is wel degelijk relevant.

Uitgerust en ontspannen wakker worden, dit valt de laatste paar jaren niet mee, niet het aantal uren slaap dat ik mezelf gun maar de manier hoe ik slaap. Ik begon met een heerlijk Auping bed met latex matrassen maar toen deze versleten waren ben ik lokaal naar een meubelzaak gegaan en op hun advies kwam ik met 2 pocket veer matrassen thuis, deze hebben het probleem alleen maar vergroot, ik krijg het gevoel dat ze me juist uit het bed willen hebben, ze geven zeer zeker geen gelijkmatige ondersteuning, meer het gevoel dat ik op een gebolde trampoline lig, bepaald niet gelijkmatig.

Dus vervolgens 2 jaar geleden maar een toppertje, tja een echte tussen oplossing meer is dat niet, maar ja de pocketveer matrassen zijn eigenlijk nog lang niet versleten maar ik vind ze wel een kwestie van weggegooid geld, achteraf de topper ook, hij egaliseert de matrassen niet en geeft een oppervlakkige verbetering van een probleem maar verhelpt het niet.

Volgende stap, toch maar weer een latex matras, maar ja Auping is zo duur dus een goedkoper alternatief genomen, hadden helaas geen 90x210cm dus maar 1 st. 90x200cm genomen. Ik ben wel 1.90 lang en achteraf zijn die 10 cm korter wel een gemis. Ging redelijk goed, maar het matras is medium qua hardheid en niet te wijzigen helaas, prima voor een rugslaper of voor enkele nachten, in ieder geval net niet voor mij.

Dit matras heeft de onderrug klachten niet verminderd maar wel schouderklachten veroorzaakt.

Ga je nu tellen dan ben ik in ongeveer 5 jaar €1500 lichter en ik sta nog niet uitgerust op.

Dus...

Nu ben ik echt gaan zoeken en mezelf er goed in de materie gaan verdiepen dit is vaak beter dan een verkooppraatje in de winkel.
Wat moet een matras eigenlijk doen?!

Zorgen dat je lichaam ondersteund wordt tijdens de nachtrust, een minimum aan drukpunten heeft en je uitgerust en ontspannen wakker wordt.
En dan is er ook wel degelijk verschil tussen een rugslaper en buikslaper en een zijslaper.
Je ruggengraat moet zo recht mogelijk staan/liggen en heupen en schouders moet geen drukpunten veroorzaken dus gelijkmatig ondersteund worden in het matras.

Kijk daar gaan pocketveer matrassen dus al de mist in, of er moet sprake zijn van honderden veertjes met een goed schuim erboven om de veren niet voelbaar te maken, ik ga dus weer voor latex.

Latex is een natuurproduct van de rubberboom, gaat 20 jaar mee, dit is 2 keer zo lang als een chemisch traag- of koudschuim, maar is ook wel een stukje duurder. Ook dit latex is er in verschillende soorten en hardheden, dus de persing en perforaties verschillen. Ik kies nu voor een matras welke instelbaar is op latex basis.
Het heeft een tijk van katoen/wol met per zijde 3 hardheden latex matrassen waarop nog een soort van inwendige topper komt met hierop een top tijk. Deze matrassen zijn voorzien van 7 zones, voor bv schouder heup en taille, dus voor je wervelkolom recht te houden. Zelf kun je dus per zijde 6 hardheden creëren, met volgorde aanpassing van de 3 matrassen per zijde hard, medium en zacht in volgorde te veranderen, ik hoop dan wel tot het comfort te komen welke ik wens.

Het gaat hier om een UNA matras, vandaag besteld met 2 kussens, hopelijk ben ik er binnen 100 dagen aan uit en anders kan het geheel retour, maar dit moet wel gaan lukken lijkt me.

In een wekelijks blog ga ik bijhouden hoe de bevindingen zijn van mijn nieuwe matras, ik verwacht het week 2 of 3 binnen in 2022, vandaag besteld namelijk. (foto geleend van UNA matras, hopelijk mag dit)