englishdutch
fred at facebook
tree roots

Laatste update:

19 april2022

Het UNA-matras wordt getest, natuurlijke latex, een top product

Nachtrust

Ik slaap minimaal 8 uur per nacht, tenminste dit is mijn streven.

Wat zijn de eisen welke ik stel aan een goed matras:

Even ter info, ik ben 57 jaar zijslaper en ja dit is wel degelijk relevant.

Blog over bevindingen UNA-matras

Het eerste kussen was al binnen en is met ongeveer 4-5 kg wel zwaar, de eerste gedachte was wat een zwaar kussen en dit bestaat uit 2 binnenkussens, de vulling is volgens una matras latex vlokken. ik dacht wat hoog en zwaar maar nu na ruim een week in gebruik, ja heerlijk, normaal had ik altijd één hand of arm onder het kussen als ik op mijn zij lag maar dit is nu niet nodig, voelt vrij hoog maar je zakt heel langzaam naar de ideale hoogte.

Met matras zat goed verpakt, helaas kun je de delen niet uit de plastic zakken schudden daar zitten ze te strak voor, dus open geknipt en gescheurd. Vervolgens de ondertijk goed uitspeiden over het bed en de delen er zo strak mogelijk gestapeld in leggen, één zijde nu hard- medium - zacht, andere zijde nu hard - zacht - medium om te testen.

Na het plaatsen van het top gedeelte moet je de boventijk zonder kracht dicht kunnen ritsen, ik heb het dus voor een tweede keer op moeten bouwen want kwam niet lekker uit de eerste keer, voeteneind meer dan bij het hoofdeinde, de blauwe naad moet geheel gelijkmatig boven liggen. Beschermmolten erop, katoen satijnen hoeslaken erop en testen maar.

Ik had verwacht dat het heel zacht zou liggen maar ik omschrijf het meer als een heel stevig matras, maar het ondersteund perfect, makkelijk in en uit het bed door de stevigheid maar qua hardheid ben ik er nog niet aan uit, de samenstelling laat ik zo nog een week.
Hoe bevalt het una-matras nu: top

Momenteel ga ik gedurende de nacht het hele bed door, dus beide zijden worden door mij belegen. Niet dat dit erg is want mijn nachtrust kan ik omschrijven als goed, ik wordt uitgerust wakker maar gezien de tijd van het jaar, ja lekker dat ik kan blijven liggen tot ik op wil staan. Meestal ga ik er rond 23 uur in en sta rond 9 uur op, maar kan ook goed 's nachts een paar uur opstaan omdat ik weer eens wat op wil zoeken op de computer. Afgelopen week geen behoefte aan gehad en lekker uitgerust wakker geworden.
Hoe bevalt het una-matras nu: top

Ik ben zo happy met mijn matras, ik weet het is veul geld maar ik vind het iedere avond een genot om weer te mogen gaan liggen op dit heerlijke matras.
De indeling nu qua hardheid, één kant zo zacht mogelijk, dus van onder naar boven, firm - medium - soft
De andere zijde is hard - soft - medium, deze kant rol ik af en toe naar toe gedurende de nacht maar beste ondersteuning is de soft zijde, maar deze zijde ga ik nu eens veranderen naar soft - medium - hard gewoon even het andere uiterste testen. Ik slaap redelijk door nu, ben uitgerust en sta zonder de echte pijn 's ochtends weer op.
Hoe bevalt het una-matras nu: top

Na een nachtje lekker te hebben geslapen na een vermoeiende zware dag, bv. een stuk hof omgespaaid of iets dergelijks en 's avonds de draai in mijn stoel niet kunnen vinden, sta ik na een nachtje op mijn UNA-matras weer heerlijk op.
Ja geen gelul, ik heb er enorme baat bij, de combinatie van het heerlijk stevige matras met een varken van een kussen, zijn voor mij de ideale combinatie. Want dat kussen ja is zwaar en enorm dik, maar ik vind dat heerlijk. Onlangs in een hotel in Slowakije moeten overnachten, een slecht matras en de kussens laat ik daar maar over zwijgen, ik was zo blij dat ik weer in mijn eigen bedje kon.
Huidige instelling matras, één zijde hard-medium-zacht-topper, andere zijde medium-hard-zacht-topper.
De vorige instelling was één zijde zo zacht mogelijk en de andere zijde zo hard mogelijk, nou dat harde beviel me totaal niet, die mijde ik zoveel mogelijk en werd er wakker van als ik erop sliep, nu dus aangepast naar een iets stevigere variant.
Hoe bevalt het una-matras nu: top, uitstekend

 

De zoektocht naar het ideale matras.

Uitgerust en ontspannen wakker worden, dit valt de laatste paar jaren niet mee, niet het aantal uren slaap dat ik mezelf gun maar de manier hoe ik slaap. Ik begon met een heerlijk Auping bed met latex matrassen maar toen deze versleten waren ben ik lokaal naar een meubelzaak gegaan en op hun advies kwam ik met 2 pocket veer matrassen thuis, deze hebben het probleem alleen maar vergroot, ik krijg het gevoel dat ze me juist uit het bed willen hebben, ze geven zeer zeker geen gelijkmatige ondersteuning, meer het gevoel dat ik op een gebolde trampoline lig, bepaald niet gelijkmatig.

Dus vervolgens 2 jaar geleden maar een toppertje, tja een echte tussen oplossing meer is dat niet, maar ja de pocketveer matrassen zijn eigenlijk nog lang niet versleten maar ik vind ze wel een kwestie van weggegooid geld, achteraf de topper ook, hij egaliseert de matrassen niet en geeft een oppervlakkige verbetering van een probleem maar verhelpt het niet.

Volgende stap, toch maar weer een latex matras, maar ja Auping is zo duur dus een goedkoper alternatief genomen, hadden helaas geen 90x210cm dus maar 1 st. 90x200cm genomen. Ik ben wel 1.90 lang en achteraf zijn die 10 cm korter wel een gemis. Ging redelijk goed, maar het matras is medium qua hardheid en niet te wijzigen helaas, prima voor een rugslaper of voor enkele nachten, in ieder geval net niet voor mij.

Dit matras heeft de onderrug klachten niet verminderd maar wel schouderklachten veroorzaakt.

Ga je nu tellen dan ben ik in ongeveer 5 jaar €1500 lichter en ik sta nog niet uitgerust op.

Dus...

Nu ben ik echt gaan zoeken en mezelf er goed in de materie gaan verdiepen dit is vaak beter dan een verkooppraatje in de winkel.
Wat moet een matras eigenlijk doen?!

Zorgen dat je lichaam ondersteund wordt tijdens de nachtrust, een minimum aan drukpunten heeft en je uitgerust en ontspannen wakker wordt.
En dan is er ook wel degelijk verschil tussen een rugslaper en buikslaper en een zijslaper.
Je ruggengraat moet zo recht mogelijk staan/liggen en heupen en schouders moet geen drukpunten veroorzaken dus gelijkmatig ondersteund worden in het matras.

Kijk daar gaan pocketveer matrassen dus al de mist in, of er moet sprake zijn van honderden veertjes met een goed schuim erboven om de veren niet voelbaar te maken, ik ga dus weer voor latex.

Latex is een natuurproduct van de rubberboom, gaat 20 jaar mee, dit is 2 keer zo lang als een chemisch traag- of koudschuim, maar is ook wel een stukje duurder. Ook dit latex is er in verschillende soorten en hardheden, dus de persing en perforaties verschillen. Ik kies nu voor een matras welke instelbaar is op latex basis.
Het heeft een tijk van katoen/wol met per zijde 3 hardheden latex matrassen waarop nog een soort van inwendige topper komt met hierop een top tijk. Deze matrassen zijn voorzien van 7 zones, voor bv schouder heup en taille, dus voor je wervelkolom recht te houden. Zelf kun je dus per zijde 6 hardheden creëren, met volgorde aanpassing van de 3 matrassen per zijde hard, medium en zacht in volgorde te veranderen, ik hoop dan wel tot het comfort te komen welke ik wens.

Het gaat hier om een UNA matras, besteld met 2 kussens, hopelijk ben ik er binnen 100 dagen aan uit en anders kan het geheel retour, maar dit moet wel gaan lukken lijkt me.

In een blog houd ik bij hoe de bevindingen zijn van mijn nieuwe matras.
(foto geleend van UNA matras, hopelijk mag dit)