englishdutch
fred at facebook
tree roots

Water voorziening

Wat zou het mooi wezen als ik niet alleen geen gas en elektriciteit nodig heb maar ook geen water. Kijk in Milheeze zou dit eenvoudig te verwezelijken zijn geweest, het grondwater bijna drinkbaar, een bron laten spuiten op 8 meter en dat water is al zeer helder.

Bij de te bouwen woning wil ik hemelwater (regen) opvangen en gebruiken voor de wasmachine, toilet en misschien ook om te douchen. Als daar nu ook de mogelijkheid is om een bron te spuiten, boren of slaan met goed bronwater dan kan dit voor zoveel meer water zorgen dat ik geen aansluiting benodig op het leidingwater.

Wat ga ik dan drinken?!

berkey waterzuiverings unitNa een zoektocht naar osmose-, watten- en actieve koolfilters ben ik uitgekomen bij een zeer eenvoudig systeem de Berkey.
De Berkey is pure eenvoud, 2 RVS pannen op elkaar met een filtersysteem bevestigd aan de bovenste kan, zie het als een industiële koffiezetter. Het bovenste vat wordt (gedeeltelijk) gevuld en de zwaartekracht transporteerd het water naar het onderste vat waar puur drinkwater in komt. Het filter is de kracht van de Berkey, een actieve kool filter met zilver ter desinfectie welke bij normaal gebruik 10 jaar meegaat. Doordat het filtratie proces gebasseerd is op zwaartekracht en niet op overdruk wordt een extreem goede filtratie verkregen niet 9 micron zoals beweerd maar 0,3 micron door de geleidelijke zwaartekracht filtratie, het zilver zorgt voor de desinfectie.

Onderhoud:

De bovenste en onderste RVS pannen moeten maandelijks worden uitgewassen, de filter om de 3-6 maanden afhankelijk van de zuiverheidsgraad van het te verwerken water, bij kraanwater om de 3-6 maanden met een levensduur van ongeveer 10 jaar. Kijk bij regenwater met beperkte voorfiltering ga ik uit van wekelijks goed spoelen en reinigen van de bovenpan en filter en dan hoop ik 1-3 jaar met de filter te kunnen werken.

Maar voor nu, ik heb één besteld om in ieder geval super zuiver water te krijgen om te drinken want naast een glas gezuiverd water zoals mijn moeder al jaren drinkt uit een 3 staps filter-unit is leiding water toch wel aardig gelig.

 

Mijn ervaring met de Berkey Travel met Black Berkey waterfilter elementen:

basic waterfilterOpmerkelijk hoe zo simpel zo eenvoudig de laatste prut uit het leidingwater gefilterd wordt, ik vul iedere dag 2-3 liter leidingwater bij in de bovenste kan en omdat ik de keuze heb gemaakt van het peilglas zie ik nog netjes hoeveel zuiver water ik heb.

Eens per maand leeg ik beide reservoirs en spoel deze uit, 1 keer per 3 maanden even een sopje en het filter reinigen met een schuursponsje, even opnieuw opbroesen KLAAR!
In mijn visie een uiterst eenvoudig systeem voor heerlijk zuiver water en echt een aanrader,
het verschil proef je echt!
Nu na enkele maanden gebruik ben ik nog altijd uiterst tevreden en baal als is boven van de kraan moet drinken, 's winters valt het mee want dan is het water koud maar 's zomers proef je vooral die blub nasmaak die de Berkey er helemaal uithaalt, lekker fris water! 
Een goed adres om te bestellen Basic Waterfilter

Naast Berkey heeft Basic Waterfilter ook systemen voor op het waterleidingnet zoals Britisch Berkefeld en Doulton