englishdutch
fred at facebook
tree roots
  • Home
  • Mijn advies voor epilepsie bij honden

ziba, wat was ze super

Epilepsie bij honden

Ik wil bij deze mijn ervaringen delen over de fatale gevolgen van genetische epilepsie bij mijn hond Ziba, hieronder staat het verloop zoals ik het toen als dagboek heb bijgehouden maar nu schrijf ik allereerst hoe ik nu achteraf het aangepakt zou hebben wat naar mijn mening een veel positiever gevolg had gehad.

ziba my loveDe eerste symptomen:

Ziba speelde met kinderen tot ze een black-out kreeg, ze viel om en lag op haar zijde met ogen dicht versneld te ademen, ze was niet aanspreekbaar. Ze was toen ruim 1 jaar oud

Dit was de voorbode, vervolgens een paar maanden later kreeg ze een echte epilepsie aanval, symptomen, stuipen en verkrampen van haar lichaam en in haar geval schuimbekken.

Laat haar onderzoeken door een dierenarts:

hij zal de symptomen herkennen als epilepsie, er is niets verloren, maak u nog geen zorgen!

Nu komt het, hoe gaat hij dit behandelen, wil hij beginnen met phenoral dan mist u een belangrijk deel van uw hond zijn of haar herstel dit is old school en achterhaald, maar is er een beter medicijn?

Phenoral is een rustgever, ja prima denkt u, MAAR phenoral is verslavend en haalt de prikkel niet weg die de epilepsie triggert, ik had nog Pexion willen testen maar mijn Ziba had hiervoor al teveel aanvallen gehad, maar nu in 2016 is duidelijk dat maar 1/4 baat heeft bij Pexion en bij de overige 3/4 worden de aanvallen zelfs heftiger.

Het probleem achter epilepsie is de ontstane hersenbeschadiging en door de hond suf te maken stopt u dit niet. Phenoral heeft bewezen op lange termijn niet te werken en zelfs orgaanschade te veroorzaken.

Dus er zijn 3 medicijnen:

Vooral de combinatie Pexion met Epikal zou goed moeten werken.

Laat uw dierenarts merken dat u bewust bent van deze 3 medicijnen en laat hem beslissen!

Het is dus zaak snel te handelen en het aantal aanvallen proberen te beperken, door een juiste diagnose en wat extra hulp van buitenaf heeft uw hond nog een lang leuk leven voor zich.

 

Hulp voor lichamelijke, emotionele en spirituele toestand van de hond:

Ik ging voor hulp naar Els Basten
dit had ik veel eerder moeten doen.
Een sessie van Els met jouw dier biedt inzicht in de lichamelijke, emotionele en spirituele toestand van je dier. De behandelingen die ze geeft werken specifiek op ziekte, blokkade en doorstroming van energie.

Ik heb hier veel geleerd over de omgang met haar ziekte en we hadden een aanpak gemaakt ipv. chemie pilletjes --> vitaminen, celzouten en homeopathische rustgevers en we hadden perfecte resultaten, de trein met 15 aanvallen kwam niet meer, nu nog maar af en toe 1 aanval, ik stond versteld gewoon wow.
Maar Ziba had al teveel voor haar kiezen gehad en er was net een beetje teveel oude schade in haar hersenen, maar ze bleef lief en aanhankelijk tot het laatste moment geen kwaad te bespeuren.

Kijk ik geloof persoonlijk wel in iets meer dan dat wij weten tussen hemel en aarde, maar er zijn veel uitbuiters in dit vlak dus daarom was ik hiervoor wat huiverig.
Zoals hieronder in het blog staat omschreven was Ziba er slecht aan toe begin Januari 2014, in December 2013 had ik een afspraak met Els Basten gemaakt voor Ziba en net toen begin Januari op haar slechtste moment hadden we de afspraak en wat ik als nuchtere persoon daar zag gebeuren kan ik niet omschrijven maar van bijna niet kunnen lopen ging ze weer naar buiten en ik moest alleen haar helpen omdat ze de betrekkelijk donkere auto weer in moest, hierna hebben we bijna 3 zo goed als perfecte maanden gehad, ik was vol hoop en vertrouwen, tot 29 maart.....

Neem dit van mij aan ik had veel eerder naar Els moeten gaan !!!!!!!!

Els Basten bij Sumiran

 

 

Vaktechnische website: Epilepsie bij de hond.nl

Lees deze webpagina goed door het behandelt het volgende:

 

 

 

Ik heb sinds ruim 5 jaar een Border-Collie genaamd Ziba, ze is heerlijk hyper en was redelijk molzuchtig.
Nu kreeg Ziba op 2-jarige leeftijd frequent epilepsie aanvallen en op advies van de dierenarts werd Phenoral voorgeschreven. Ziba is ongeveer 13 kg en we begonnen met 100mg per dag, 's ochtends 50 mg en 's avonds 50mg.

De medicatie bleek veel te zwaar ze werd een zombie en al snel werd het 2x25 mg Phenoral, dit werkte prima voor een paar maanden maar toen ging de frequentie van de aanvallen omhoog en bij aanvallen spreek ik over een trein van 2 dagen met totaal 8 à 9 aanvallen.

 

 

Haar epilepsie aanval omschrijf ik als volgt:

Fase 1 (ruim een minuut)

Fase 2 (ruim 2 minuten)

Fase 3

 

Tijdens de aanvallen kunt u het volgende doen:

 

moeilijk lopenWat heb je over een wrak, haar naam weet ze nog na zo'n aanval sessie maar slepen met haar achterpoten en speeltjes welke ze niet meer herkende. Na enkele aanvallen valt het nog mee, maar na die trein van 8 aanvallen is het echt zielig.

Nou bij Ziba ging deze frequentie van aanvallen sterk omhoog, ze kreeg ze om de 2 weken en de medicatie was op 50 mg Phenoral 's ochtends en 50mg 's avonds en toch bleven ze maar komen, dus sinds enkele maanden gebruikte ik er Stesolid bij, dit werd als een klysma toegediend een kwartier na de eerste of tweede aanval. De eerste keren sliep ze dan de hele avond, nu werkte het nog amper maar de hele trein werd dan ipv. 8 aanvallen ongeveer 4 aanvallen met mate.

Volgens de dierenarts is er nog een ander medicijn mogelijk maar ik heb een andere manier gevonden, door navraag en een gouden tip ben ik elders terecht gekomen, alhoewel ik ben er helemaal niet geweest. Ik sprak Veronique en deze vroeg of ik geloof in meer tussen hemel en aarde.
Nou ben ik absoluut geen zweverig type maar er is wel meer dan wij weten en vergeet niet de aarde draait niet om de mensheid wij zijn gewoon te gast en zouden de aarde meer moeten respecteren, maar ja dan zitten we weer op het groene wonen.nl

Dus ik ben via via in contact gekomen met een vrouw in Horst, een foto gestuurd van Ziba met een zo goed mogelijke omschrijving en ik kreeg de zelfde dag de oplossing gemaild.

Ziba's plekjeOp de foto hier rechts ziet u een stip onder haar neus, daar moet ik mijn vinger plaatsen gedurende een minuut per dag en gewoon vragen om hulp, niet specifiek iets of iemand vragen gewoon help mijn lieve hond van haar epilepsie en verbluffend maar waar, Ziba heeft er baat bij.

Marion mijn dank is groot: www.natural-body-balance.nl
Soms gaat ze bijna in een aanval, fase 1 het knipperen en draaien van de ogen, ik vlieg op de hond plaats mijn vinger onder de neus en hand in haar nek en je ziet de stress en spanning wegvloeien, gewoon een gewaarwording.

Op deze manier heb ik al vele aanvallen doen stoppen, soms (nu 2 keer) was ik te laat maar plaats de vinger tijdens fase 2 en deze fase stopt ze met liggend lopen. Vervolgens hou ik haar die dag goed in de gaten en stop de overige aanvallen zoals zojuist omschreven, echt te gek....

Ieder dag dus even ons minuutje, vingertje onder de neus, andere hand in haar nek, wel op een rustig moment, vragen om hulp en de eerste dagen keek ze wel bang om haar heen alsof ze iets zag maar ik zag niets, misschien maar goed ook.

Nu ben ik een persoon die dan gaat redeneren, hoe kan dit nou?
Ik denk een beetje aan acupunctuur, de neus van een hond is een snelweg van zenuwen, super gevoelig en dat tussen hemel en aarde, ja ik geloof er wel in, er is meer......

Verder wil ik nog enkele tips geven voor u en uw hond:

Ik ga met Ziba nu bij blijvende goede resultaten de medicatie afbouwen, ze zit nu op 25 mg Phenoral 's ochtends en 50 mg 's avonds, omdat ze dit al ruim 1 1/2 jaar gebruikt hoop ik dit in een klein jaar veel verder af te bouwen, de tijd zal het leren.

Marion van Natural-Body-Balance.nl en Veronique nogmaals bedankt !

De Tip Epikal ipv. Phenoral wil ik even geven, niet uit eigen ervaring maar ik kreeg een reactie met dit advies, zij had er met haar jonge hond goede resultaten mee, dus heeft u ook goede resultaten mee graag even een mailtje.

Ik zal hier een logboek bijhouden zodat u mijn persoonlijke bevindingen van het proces kunt volgen:

21 juni 2012

Een gouden tip ontvangen

Via Veronique in contact gekomen met Marion en deze gaf de tip en instructies voor het ontlasten door ons minuutje van contact

29 juni 2012

Enkele malen aanvallen kunnen voorkomen en aanvallen kunnen verlichten door mijn vinger te leggen onder haar neus, je ziet de belasting wegvloeien

7 juli 2012

Ziba is nu ruim een week aanval vrij, ze is opgewekter maar heeft wel weinig plezier in ons minuutje, soms gromt ze zelfs, dus wel belastend voor haar maar daarna is ze happy.

20 juli 2012

Ze is nog altijd aanval vrij. Ze vind het momentje van één minuutje niet echt plezierig dus het is een uitermate gevoelige plaats voor haar, maar wat telt is geen aanval meer gehad. Wat ik wel merk is dat ze rustiger is maar ook veel meer slaapt.

5 augustus 2012

Ondanks dat we op 23 juli de medicatie hebben verlaagd is Ziba aanval vrij sinds 24 juni. Op dit moment krijgt ze 25 mg Phenoral 's ochtends en 37,5 mg 's avonds. Ze is veel rustiger en toch spontaan en we doen netjes ons minuutje, dus sjapo nog altijd prima resultaten.

Van een hond welke elk moment in een aanval kon blijven of geholpen zou worden omdat de medicatie niet meer hielp naar een hond lekker in haar vel. Vandaag even bij mijn moeder gezwommen en Ziba ging lekker tekeer aan de kant tot ze in het water viel, ik heb haar even flink laten zwemmen en laten merken dat ze niet uit het zwembad kan, dus die kijkt wel uit de volgende keer, maar ze zwemt prima.

6 september 2012

Ik denk eraan om dit weekend wederom haar medicatie te verlagen, we doen nog dagelijks ons minuutje en ze is nog steeds aanval vrij, prima dus. 's ochtends naar een kwart, 's avonds een half pilletje en dat weer een maand volhouden. Morgen even voor een andere klacht naar de dierenarts, ik vermoed dat de een ontsteking heeft in haar linker achterpoot, ze likt er voortdurend aan en de haren heeft ze er verwijderd. 2 Kale teentjes dus...

21 september 2012

Het was waarschijnlijk een ontsteking ontstaan door een grasaar, deze zijn nu hard en scherp en met haar snelheid, wel begrijpelijk, nu ziet het er alweer prima uit, de haartjes groeien alweer.
Maar even wat anders, Ziba is al bijna 3 maanden epilepsie vrij. De gouden tip hebben we nu precies 3 maanden geleden ontvangen en het gaat echt super met haar, hiep hiep....

29 september 2012

Nou de hiep hiep was te voorbarig, maar dat was hoop, gisteren en vandaag flinke aanvallen, gisteren 3 stuks en vandaag nu al zeker 2. Dus we hebben een tegenslag, wat ga ik doen, terug naar 1 pil per dag en dan hopen dat het wegblijft, sjipsss....

10 oktober 2012

De aanvallen zijn weer voorbij, totaal waren het er 15 zware in 48 uur. Gisteren kreeg ik de tip één haring in de week, die ga ik natuurlijk opvolgen want ze dabt in de tuin en dat betekent dat ze iets tekort komt in de voeding en vis eiwitten vetten en vitaminen zijn zeker niet verkeerd, dus ik ga het testen.
Wel heb ik nu stesolid en valium tabletten, als ze een aanval krijgt wil ik haar laten slapen, door de aanvallen heen hopelijk.

14 oktober 2012

Gelukkig de aanvallen blijven weer weg, het vingertje onder de neus wil ze niet meer hebben, natuurlijk doe ik niets tegen haar zin in en afgelopen vrijdag vond ze de halve haring heerlijk, maar Bowie ook.
Dus samen snoepen van haring, nou morgen weer ieder een halve, ze is nu opmerkelijk rustig en ik masseer haar 's avonds even lekker, heeft ze totaal geen problemen mee. Dus ik ben benieuwd probeer veel aan de hond te denken en niet aan de aanvallen, ze zit nu op één pilletje phenoral per dag, 's ochtends en 's avonds een halfje.
We hobbelen lekker door.....

4 november 2012

Ze krijgen nu twee keer per week een haring, dus per keer ieder een halve en ze vinden het beide heerlijk, zowel Bowie als Ziba.
Soms kijkt Ziba heel zwaar, vaak heb ik dan ook stress dus inderdaad ik zal het ook wel een beetje doorgeven, we gaan dan ongeacht wat en mits mogelijk even lekker weg, wandelen. Dit heeft als resultaat dat ze na het rampzalige weekend van 30 september met een tikkie hogere dosering van 1 pil per dag en de haring aanvalvrij is, dus gewoon niet aan denken en doorhobbelen.....
Trouwens het vingertje onder de neus mag weer af en toe en ik masseer haar hoofd vervolgens rug en dan naar achter, vindt ze heerlijk.

14 december 2012

Even een update, maar het gaat prima. Ziba krijgt 50 mgr. Phenoral per dag, twee keer per week een halve haring en de andere wordt heerlijk opgepeuzeld door Bowie die er geen nee tegen zegt. Verder wordt ze graag gerustgesteld en dit doen we door massages en flink knuffelen waar ze ook geen probleem mee heeft, lekker wandelen, dus nu maar hopen dat het zo blijft. Ze is nu weer helemaal bij, hiermee bedoel ik wat ze is aangeleerd zit er weer helemaal in, nu wil ik haar weer leren om verschillende speeltjes aan de hand van namen te laten apporteren, dat vond ze altijd leuk.

Dus eigenlijk alles rustig hiero, hopelijk blijft het zo!

25 februari 2013

De medicatie hou ik hetzelfde, het gaat nu prima. Ziba krijgt nog altijd 1 pilletje Phenoral van 50 mg per dag, toegediend in twee fases een halfje 's ochtends en een halfje 's avonds.
Verder krijgt ze twee keer per week ruim een halve haring en dat geeft nog altijd prima resultaten, vanaf begin oktober 2012 aanval vrij, hopelijk blijft dat zo!

15 april 2013

Toch niet slecht maar Ziba heeft gisteren en vanmorgen weer een aanval gehad, vandaag is toevallig haring dag maar even goed proberen plat te leggen met 50 mg phenoral, stesoliet rectaal en diazepam met een koekje, totaal omgerekend 150mg terwijl ze 200mg mag. Dus ik tracht nu een volgende aanval tegen te gaan.

Dus gisterenavond 1 aanval om 10 uur 's avonds en vanmorgen om 5.30 hoorde ik weer knotsen op de vloer beneden, vervolgens ben ik 10 minuten mee haar gaan knuffelen voordat ik rectaal stesolid en oraal valium gaf, vervolgens wezen wandelen 10 minuten en ze was nog niet rustig dus bij een brokje een heel pilletje phenoral. Een half uur daarna de brokken en toen maar weer gaan wandelen, toen we om 8 uur terug kwamen was ze heerlijk rustig. Nu elf uur ze is nu zoekende maar wel op een rustige manier.

Dus even samengevat, ze is nu vanaf begin oktober tot op heden aanval vrij geweest, ruim een half jaar en als ik nu kan zorgen met de medicatie dat het bij deze twee aanvallen blijft dan ben ik super happy. Dan wordt ze met een beetje phenoral en lekker haring gewoon oud.

16 april 2013

Weer even bij de dierenarts geweest, ze namen even de tijd voor mijn probleem terwijl ik er kwam voor de pilletje, ja prima praktijk DAC ZuidOost in Deurne.
We gaan even de phenoral verder verhogen naar 3x50mg omdat Ziba nu al 2 dagen aanvallen heeft en welgeteld 11 stuks tot op heden, verder wil ik als boost diazepam geven omdat ze een beetje bang is en daardoor niet alleen wil zijn, zelf even douchen van het baasje gaf als resultaat een aanval. Dus nu 3x50mg en misschien straks nog een diazepam, als het dan maar weer voorbij is!

17 april 2013

Van een lezeres de tip gekregen, mits Phenoral niet werkt zoals bij haar hond, vragen naar Epikal, daar had zij goede resultaten mee.

3 juni 2013

Jammer maar al veel eerder dan gewenst, gisteren kreeg Ziba weer een kleine aanval, dus ik heb gisterenavond meteen 75 mg Phenoral gegeven samen met 10 mg Diazepam, we hebben een rustige nacht gehad maar vanmorgen na weer 50 mg Phenoral en 10 mg Diazepam toch weer een flinke aanval en zojuist 3 PM weer eentje, wat sta je toch machteloos.

24 juni 2013

Weer een onverwachte aanval, gevolgd door nog 5 stuks, direct Diazepam gegeven en Phenoral, gelukkig was het na een dag weer over maar eigenlijk zo onverwacht, dus nu de Phenoral blijvend verhoogd naar 75 mgr per dag, hopelijk houden we dit weer een jaar vol. Ook ga ik binnenkort een afspraak maken voor een alternatieve geneeswijze, niet geprobeert is altijd mis, dus wie weet, later meer...

8 september 2013

Helaas na een pauze van weer ruim 2 maanden, komt het treintje weer voorbij, nu 9 sept. zitten we al weer op 4 aanvallen, direct na de eerste aanval 50 mg Phenoral en 10 mg Diazepam, vanmorgen om 7 uur herhaald, vanavond weer.

 
12 september 2013

Gisteren naar de dierenarts geweest, Ziba blijft in de aanvallen zitten, ik zit nu op 75 mg Phenoral 2 keer per dag en gisterenavond op advies 20 mg Diazepam net voor de avondwandeling dus na 10 tot 15 minuten kon ze naar bed en ik hoorde haar pas weer om 7 uur vanochtend dus van half negen tot tien gewandeld, nu tracht ze te slapen maar ging weer onderuit maar even 10 seconden, heel raar later meer hierover maar vanaf nu op dierenarts advies bij eerste aanval direct 75mg Phenoral en 20 mg Diazepam met als doel om te slapen.
Tevens besproken wat alternatieven zijn voor Phenoral, ik sprak over Epikal maar het advies was een niet suf makend middel Pexion, di zou nieuwer en beter zijn, dus zou een goed alternatief moeten zijn.

5 december 2013

Het ging weer zo lekker maar helaas na bijna 3 maanden epilepsie vrij heeft Ziba 3 december weer aanvallen gekregen, vandaag de laatste, totaal ongeveer 10 stuks waarvan de meeste redelijk heftig.
Ziba verzet zich tegen de 20 mg Diazepam ze wil niet slapen dus volgende keer ga ik nog hoger denk ik. Nu twee keer gegeven met een interval van 8 uur, het rare was ditmaal totaal geen stress in huis alsof het weer moest, een rare ziekte maar we geven niet op, zolang de hond door wil, ik ook!

6 januari 2014

Op 4 januari kwam er het geknal uit, van zaterdag 28 december t/m woensdag 1 januari geregeld een knal tot bijna continue vuurwerk, ja fijn dat vuurwerk vooral voor huisdieren, vooral die af en toe knallen, normaal is ze er niet gevoelig voor maar dit jaar bleef het aan de gang gevolgd door een reeks epilepsie aanvallen 16 stuks over 3 dagen. Resultaat: ze is nu bijna blind en sleept met haar achterpoten, bedankt jongens!

7 januari 2014

Vandaag naar Els Basten, even een andere kijk op haar ziekte. De energiebanen zijn bepaald en hierop heeft ze me leren masseren, verder proberen we natuurlijke producten als supplement bij haar voeding ipv. chemische kalmeringsmiddelen. Natuurlijk blijft stress vermijden prioriteit 1 maar het afvoeren van teveel aan energie is een must zowel de lichamelijke energie (werken en spelen) als de geestelijke energie (stress) moet eruit. Door enkele natuurlijke supplementen toe te voegen hopen we het zenuwstelsel optimaal te laten functioneren, dit samen met massage gaat hopelijk verlichtend voor Ziba werken. Na een uurtje bij Els te zijn geweest kwam er al een heel andere veel rustigere Ziba naar buiten, hopelijk zijn de tools aangereikt door Els voldoende en anders zal ik me niet schromen om voor een vervolg consult te gaan.

4 februari 2014

Helaas weer één aanvalletje.
Gelukkig wel een normale niet extreme aanval op advies van Els direct een celzout gegeven en na een half uurtje herhaald en voor het slapen gaan nog eentje, hierna heeft ze geen aanval meer gehad maar zo dadelijk geef ik haar weer een extra celzout tabletje en houd haar in de gaten.
Vandaag ook bericht van een persoon met een hond welke nu goede resultaten ziet met een combinatie van Pexion en Epikal, dus mensen er is beter materiaal dan phenoral en stel deze vraag gerust aan uw dierenarts!
Voorbeeld van behandeling van de hond van een lezer:

Leeftijd: 5 jaar
Geslacht: teefje
Gewicht: 23,5 kg (drentse patrijs dus mooi op gewicht)
Medicatie: overgeschakeld van 200 mgr phenoral en 900mgr Epikal naar 3 stuks Pexion met 900 mgr Epikal (ik benadruk de samenwerking van Epikal en Pexion)
Nogmaals neem dit op met uw dierenarts want de eigenaar van deze hond zag het einde naderen maar door de combinatie van deze medicijnen is zijn hond weer 2 maanden aanval vrij en daar gaat het om.

20 februari 2014

Weer een aanvalletje, dus we zijn er nog niet

4 maart 2014

Weer een enkele aanval, wel een zware

11 maart 2014

Weer een zware aanval, de phenoral is nu geheel afgebouwd dus nog enkel vitaminen en celzout.

18 maart 2014

Vervolg bezoek bij Els Basten, we zien wel duidelijke verbetering maar nemen een homeopathische rustgever bij.

22 maart 2014

Weer een zware aanval 's nachts, tja veel weg geweest zaterdag en de rustgever heb ik nog niet binnen.

24 maart 2014

Begonnen met een schepje puur rust voor de hond, ze lust het graag, lekker ligt gekruid en ze smult met een beetje op de brokjes

29 maart 2014

's nachts plots een veelvoud van aanvallen, categorie zwaar tot zeer zwaar, ik raak er een beetje van in paniek, deze gaan maar door en maandag 31 maart met spoed naar de dierenarts, een lichte narcose spuit om in slaap te komen zien we vanaf omdat ze daar tegen vecht en ze daarna enkele dagen beroert is maar we beginnen met Pexion, voor de zekerheid en meer duidelijkheid ga ik op dinsdag ook naar els maar zij krijgt bijna geen contact met Ziba en ze geeft aan de komende 24 uur zullen bepalend zijn en gun haar die strijd.

2 april 2014

Ik heb Ziba met enorme pijn in mijn hart moeten laten gaan, schrik, bijna geen herkenning, bijna niets meer zien, totaal geen evenwicht meer en de ene na de andere aanval verslechterden haar gezondheid tot een punt waarop er geen terugweg meer was en de aanvallen bleven maar komen, inderdaad binnen 24 uur was het duidelijk en ik moest dit verlies nemen en haar laten bevrijden van deze kwelling. Zelfs toen zocht ze nog steun bij me en de narcose injectie heeft ze niet meer gevoeld, wel kreeg ze toen nog 2 kleine epilepsie aanvallen en sliep toen vredig in. Ik heb haar 's middags begraven op een plaats welke zo vreedzaam is dat ik tot op heden geen mooiere plaats zou weten.

"Haar strijd is gestreden maar ze zal altijd bij me zijn, al haar energie heeft mij versterkt qua persoon en veel geleerd, de vraag blijft waarom het zo heeft moeten verlopen, waarom heeft ze vooral op het einde zo moeten lijden"