englishdutch
fred at facebook

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

tree roots

Koken op hout

nordica extraflame fornuisHet zou natuurlijk perfect zijn als ik op een centraal fornuis de hele woning kan verwarmen.
Het merendeel van uw huis verwarmen met een hout fornuis en ook meteen kunnen koken of 's avonds die cake of appeltaart bakken want de oven is toch heet, dus geen aanrader als u gewichts problemen heeft of graag kookt, zomers wil ik elektrisch koken.

Na een goede zoektocht heb ik enkele favoriete systemen gevonden:

Allereerst Nordica.

Nordica-extraflame heeft een ruime keuze aan houtfornuizen met vele mogelijkheden en smaken, persoonlijk vind ik model Sovrana heel interessant, de prijsstelling is interessant ongeveer €1700 
Rendementen zo rond de 80% effectief. De ovens beschikken over een fatsoenlijke oven en een leuk klein fornuis vermoedelijk voor maximaal 3 pannen.

Enkele foto's van merken, modellen en details:

lohberger fornuisLohberger Fornuizen

Nu heb ik ook een Lohberger fornuis gevonden, ik denk de mercedes onder de houtfornuizen, dit fornuis kan beschikken over houtverbranding, pelletverbranding, warmwater aansluiting, cv aansluiting. Verder is het zoals de Nordica in alle stylen van rustiek tot modern.

Even een link naar Lohberger fornuizen en overige kachels...

De fornuizen zijn vaak ook voorzien van een oven, kortweg alles in 1, bekijk de video:

Kijk deze houtfornuizen zijn super maar er is ook nog een Rolls Royce:

Tulikivi speksteen fornuisHet Tulikivi speksteen fornuis

In Finland maakt men de Rolls Royce onder de kachels, 4 uur stoken geeft al voldoende warmte af aan het steen om de ruimte 24 uur te verwarmen, niet alleen energetisch perfect maar ook geweldig mooi om te zien.

Aangezien we het hier over houtfornuizen hebben toon ik hier enkel het fornuis model maar men kan ook een eigen ontwerp laten maken aangezien de blokken speksteen het model bepalen en dat is een kwestie van metselen door de specialist.

link naar de Tulikivi websiteDit houtfornuis bestaat uit 1300 kg speksteen, mijn huidige kachel heeft bijna 200 kg speksteen en deze straalt nog voelbaar 3-4 uur na dus dit fornuis slaat ook minimaal een etmaal warmte op.

Kijk bij houtkachels voor overige modellen vanTulikivi...

 

Maar nu koken op een houtfornuis, moet ik hierover een nieuwe video maken, ja ik hoop het in de toekomst, maar ik hoef de waarheid niet te herhalen, "no hurries and no worries, life is good, I'm cooking ...with wood"

leuke serie op YouTube, Swamp Boss... zie video hieronder..